Modul memorije 2021: Online izložba fotografija "Izbjeći rat"

0
Radiosarajevo.ba
Modul memorije 2021: Online izložba fotografija "Izbjeći rat"
Foto: Prtscr/Youtube / izložba fotografije "Izbjeći rat"

Večeras će u 21 sat, na zvaničnom Youtube kanalu i Facebook profilu Festivala MESS biti emitovana prva ovogodišnja online izložba fotografija u okviru Modula Memorije 2021.

U pitanju je rad pod nazivom “Izbjeći rat” fotografa Luigija Ottanija i umjetnice Roberte Biagiarelli koja govori tekst koji je napisao poznati italijanski novinar Paolo Rumiz.

"Izbjeći rat" je serija fotografija iz 2015. godine koje pokazuju kako izgleda balkanska ruta migranata koji na svome putu pokušavaju prijeći i grčko – makedonsku granicu.

Luigi Ottani, jedan od najpoznatijih italijanskih fotoreportera, i Roberta Biagiarelli, multidisciplinarna umjetnica čija veza sa BiH traje već decenijama, stvorili su intenzivnu priču nastalu na jednom
dijela izbjegličkog puta.

Radi se o dragocjenom dokumentu koji za ideju ima pokrenuti konstruktivni dijalog o migracijama i granicama, a sa ciljem uspostavljanja slike neopterećene stereotipima i senzacionalizmom.

2015. godine spas u bijegu od ratova u Evropi su pokušali pronaći žene, muškarci, maloljetnici, te cijele porodice koje su napustile svoje domove u pokušaju da spese svoje živote.

Milioni izbjeglica nastoje pronaći svoje utočište u Evropi, ali ona ih dočekuje nespremna, podijeljena, nesposobna, rastrgana divljom sebičnošću i interesima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije