Izložba „Negdje na kraju u zatišju“ posvećena Želimiru Altarcu Čičku

0
Radiosarajevo.ba
Izložba „Negdje na kraju u zatišju“ posvećena Želimiru Altarcu Čičku
Foto: Općina Centar / Preminuo 27. marta na KCUS-u

Povodom obilježavanja Dana Općine Centar u nedjelju, 9. maja s početkom u 18 sati u galeriji JU Centra za kulturu i mlade Općine Centar, bit će upriličeno otvorenje izložbe „Negdje na kraju u zatišju“ posvećene Želimiru Altarcu Čičku.

Izložba će biti otvorena od 10. do 31. maja svakim radnim danom od 9 do 16 sati.

Podsjetimo, Želimir Altarac Čičak, jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske muzičke scene, pionir disk džokejstva, novinar, urednik i voditelj mnogih popularnih radio i TV emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata, publicista, animator pop-rock kulture i pokretač mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne, preminuo je od posljedica koronavirusa 27. marta na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Još kao srednjoškolac u sarajevskoj Prvoj gimnaziji od 1961. do 1965. istakao se kao organizator koncerata, kulturno-zabavnih programa te kao jedan od urednika gimnazijskog lista „Polet“ objavljujući svoje pjesme i novele. Veċ tada je organizovao razne kulturne programe i bio najbolji voditelj koncertnih nastupa mnogih izvođača.

Tokom višegodišnje uspješne saradnje s grupom Indexi napisao je tekstove za neke od kultnih pjesama ove sarajevske pop grupe kao što su: "Negdje na kraju u zatišju" i "Svijet u kome živim".

Kao DJ i voditelj muzičkih emisija prvi put se oglašava 1974. godine na „Radio Sarajevu“ u emisiji "Pop Orion", nakon čega slijede emisije "Pažnja, na ploči dinamit", "Balade u sjenci solitera" i "Razigrane elektronke".

Pokretanjem noćnog programa Radio Sarajeva 1981. godine, uređivao je i vodio emisiju "Diskoteka u pola dva", kao i jednu od najpopularnijih emisija "Šarada akustika". Od 1977. do 1982. godine subotom i nedjeljom u sarajevskoj “Slozi”predstavljao je nove rock sastave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije