! / Collegijum Artisticum: Otvorena izložba i dodijeljene nagrade

26. 04. 2021. u 14:19:00 Fena

Shares: 0

Više od stotinu radova bosanskohercegovačkih umjetnika i arhitekata predstavljeno je danas na selektivnoj godišnjoj izložbi Collegijum Artisticum 2021. koja će u istoimenoj galeriji u Sarajevu biti otvorena do 25. maja.

Na otvorenju su dodijeljene nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja.

Ovogodišnji dobitnici Grand Prix nagrade za arhitekturu su Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut koji su realizovali, po mišljenju žirija, izvrsnu arhitekturu projektujući Mekteb u Smailbegovićima kod Breze. Svakim svojim promišljenim potezom uspjeli su odgovoriti na zahtjeve temeljne institucije duhovnosti, vjerskog odgoja i obrazovanja za sve pripadnike Islamske zajednice.

Collegijum Artisticum 2021 - undefined

FOTO: Fena: Collegijum Artisticum 2021

Zadovoljstvo zbog toga izrazio je Zejd Kobilica rekavši da su umjetnici iz studija Trokut pomogli da se ostvari inicijativa lokalaca u Smailbegovićima.

"Ova nam je nagrada dodatni stimulans za nastavak rada",  kazao je Kobilica.

Za likovnu umjetnost Grand Prix je dobio Mehmed Klepo, dok je Grand Prix u kategoriji vizuelnog identiteta i produkt dizajna dobio Saša Vidaković.

Ovom prilikom, predsjednica Upravnog odbora Collegijum Artisticum Amra Zulfikarpašić rekla je da postoji samo jedan cilj a to je da se navedenoj galeriji vrati stari sjaj.

Collegijum Artisticum 2021 - undefined

FOTO: Fena: Collegijum Artisticum 2021

Nekada su, kako kaže, u galeriji bile izložene slike velikog formata, a sada je to nemoguća misija jer samo sredstva za jednu sliku iznose 700 KM. Nada se da će s novim direktorom doći i bolja vremena zbog stanja svijesti u Sarajevu.

"Ova galerija je mjesto koje je uvijek bilo sabirni centar svega kulturnog u gradu i državi", ekao je direktor galerije Collegijum Artisticum Elvedin Poturak nadajući se uskoro adekvatnoj pomoći Grada Sarajeva i Vlade KS.

Gradska galerija Collegium Artisticum osnovana je 6. aprila 1975. godine u Sarajevu kao galerija tri umjetnička udruženja u Bosni i Hercegovini: Udruženje likovnih umjetnika BiH, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera i Asocijacije arhitekata BiH, preuzimajući naziv progresivne umjetničke grupe Collegium Artisticum.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA