'Sazvučja': Sve spremno za zajednički koncert Preporoda, Napredka, Prosvjete i La Benevolencije

0
Radiosarajevo.ba
'Sazvučja': Sve spremno za zajednički koncert Preporoda, Napredka, Prosvjete i La Benevolencije
Foto: Radiosarajevo.ba / Samir Avdić i Tijana Vignjević

Svečani koncert "Sazvučja" povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine biće održan u petak, 24. novembra u sarajevskoj Vijećnici, pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Ovaj koncert ima poseban značaj jer okuplja Bošnjačku zajednicu kulture 'Preporod', Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak', Srpsko prosvjetno i kulturno društvo 'Prosvjeta' i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo 'La Benevolencija', kao temeljne organizacije kulture naroda BiH, s tradicijom dužom od 120 godina.

Tim povodom, održana je konferencija na kojoj su se medijima obratili zamjenik gradonačelnice Samir Avdić, predsjednik BZK "Preporod", prof. dr. Sanjin Kodrić, te dirigentica Tijana Vignjević.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Svečani koncert koji će izvesti orkestar Camerata Academica pod dirigentskom palicom Tijane Vignjević počinje u 20 sati.

Dirigentica Tijana Vignjević je kazala kako publiku očekuje koncert djela kompozitora koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i kompozitora koji su rođeni negdje drugdje, ali su svoj životni vijek proveli u Sarajevu.

Preporod, Napredak, Prosvjeta i La Benevolencija organizuju koncert povodom Dana državnosti BiH

Preporod, Napredak, Prosvjeta i La Benevolencija organizuju koncert povodom Dana državnosti BiH

"Izvest ćemo Bosansku svitu Vlade Miloševića i svitu za obou i gudački orkestar, zatim, Archaico za gudački orkestar mladog sarajevskog kompozitora Tonija Toplana, i devet stiliziranih narodnih bosanskih pjesama i komponiranih pjesama koje su napisali Milan Prebanda, Cvjetko Rihtman, Asim Horozić, dvije komponirane pjesme Daria Vučića".

Poseban kuriozitet su dvije pjesme Alfreda Pordesa, sarajevskog dirigenta i kompozitora.

"On je djelovao i radio početkom 20. stoljeća u Bosni i Hercegovini, bio je i dirigent beogradske Opere, radio je na Cetinju i u Novom Sadu. Za svog kratkog života napisao je operetu Bosanska ljubav i imamo priliku čuti dvije pjesme iz te operete. On je svoj život završio tragično u 35-oj godini, u logoru Jasenovac, tako da nam je posebno drago što ćemo izvesti te dvije pjesme u Sarajevu", zaključila je Vignjević.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 2020. godine donijelo Odluku kojom su Bošnjačka zajednica kultura 'Preporod', Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak', Srpsko prosvjetno i kulturno društvo 'Prosvjeta' i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo 'La Benevolencija' proglašene organizacijama kulture od posebnog značaja za Grad Sarajevo, a Skupština KS je istu Odluku o proglašenju organizacija kulture od posebnog značaja za Kanton Sarajevo donijela 2023. godine".

Koncert je moguće pogledati i na programu BHT1 sutra od 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije