130 godina osnivanja društva 'La Benevolencija': Jakob Finci proglašen počasnim predsjednikom

0
Radiosarajevo.ba
130 godina osnivanja društva 'La Benevolencija': Jakob Finci proglašen počasnim predsjednikom
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje 130 godina La Benevolencije

U Galeriji Novi Hram u Sarajevu večeras je otvorena izložba fotografija 'Nedjeljna škola 1992 -2022', a na dvadesetak panoa prikazan je historijat te škole. Tu su, među ostalim, prikazani novinski članci o radu i polaznicima te škole tokom rata, radovi polaznika, ali i zapisi o pozorišnoj predstavi 'Kraljica Estera' koju su polaznici radili netom iza rata u BiH.

Izložbu 'Nedjeljna škola 1992-2022' priredilo je Jevrejsko kulturno, prosvjetno i humanitarno društvo JKPHD 'La Benevolencija', a Sonja Elazar je pomogla pri odabiru materijala i jedna je od osnivačica te škole.

La Benevolencija i BKC vas pozivaju: Koncert grupe Shira Ufila uz besplatan ulaz

La Benevolencija i BKC vas pozivaju: Koncert grupe Shira Ufila uz besplatan ulaz

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

U razgovoru za Fenu Sonja Elazar prisjetila se perioda kad je ta škola započela rad, u ratnom Sarajevu i načina na koji su se u toj školi okupljala i radila, u to doba uglavnom djeca predškolske i školske dobi. Radila je uz pomoć još dvije gospođe, od kojih je jedna bila profesorica, a druga likovni pedagoginja.

"Godine 1992. kad je počeo rat u BiH krenuli su konvoji, odlazile su porodice sa djecom. Ostajali su uglavnom starije osobe, a kasnije smo saznali da ima i dvadesetak djece koja su traumirana i kriju se u podrumima. Odlučeno je da se upriliči, barem jednom nedjeljno, druženje za tu djecu. Činili smo sve da toj djeci bude lijepo, da se raduju dolasku", prisjetila se. Kaže da su, potom, ta djeca dovodila i svoje školske drugove, komšije....

Krenuli su, kaže Elazar, skromno sa rolnom papira i drvenim bojicama. Potom su dobili ginjole - vrsta lutke - te pravili lutkarsko pozorište, priređivali priredbu, prigodno obilježavali svaki jevrejski praznik. Kasnije im se pridružila muzička pedagoginja Jasminka Kalauzović, te su djeca pjevala i plesala. Polaznici te škole poslije su dobivali i slatkiše ili igračku, koju su mogli i ponijeti sa sobom kući.

Obilježavanje 130 godina La Benevolencije
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje 130 godina La Benevolencije

Ta škola radi i danas, a među polaznicima ima i djece čiji su roditelji nekad išli u tu školu. Sonja Elazar vodila je tu školu 20 godina, a presretna je kad sretna nekog od svojih učenika.

"U pandemiji, posebno u vrijeme kad je bio na snazi lockdown, u Jevrejskoj opštini formiran je krizni štab a moja djeca su tada pazila mene. Niko to nije mogao niti sanjati, ali to je život", kazala je Elazar.

Predsjednik JKPHD "La Benevolencija" Vladimir Andrle jedan je od polaznika te škole od 1992. godine, a za njega je to tada bila oaza mira i sreće. Sve ono što tada nije bilo moguće, u ratnom Sarajevu.

Izložba 'Nedjeljna škola' upriličena je u okviru obilježavanja 130 godina od osnivanja Jevrejskog kulturnog prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija. Istim povodom, za počasnog predsjednika tog društva proglašen je Jakob Finci, koji je obnašao funkciju predsjednika od 1991. do aprila 2022. godine, a za doprinos revitalizaciji Društva, ali i kontinuirani rad na promociji La Benevolencije i svega onoga što to društvo predstavlja.

Svečana dodjela nagrada upriličena je u Vijećnici, u fotogaleriji portala Radiosarajevo.ba možete pogledati kako je sve izgledalo.

Obilježavanje 130 godina La Benevolencije
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje 130 godina La Benevolencije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije