U Narodnom pozorištu Sarajevo održan svečani koncert povodom 120 godina "Preporoda"

0
Radiosarajevo.ba
U Narodnom pozorištu Sarajevo održan svečani koncert povodom 120 godina "Preporoda"
A. K. / Radiosarajevo.ba / 120. godišnjica Preporoda u NPS

Centralna jubilarna akademija i koncert povodom 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", održana je sinoć, 28. septembra, u u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz svjetsku premijeru simfonijske svite Storia bosniaca kompozitora Ammara Jažića, u izvedbi Sarajevske filharmonije i hora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Akademija i koncert održali su se pod pokroviteljstvom Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ranije je na 120. godišnjicu osnivanja Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", pod visokim pokroviteljstvom Denisa Bećirovića, u sarajevskoj Vijećnici održana jubilarna akademija i koncert.

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Na koncertu je, između ostalog, bila premijerno izvedena i izvorna himna društva "Gajret", sad kao Svečana pjesma Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u kompoziciji Ammara Jažića.

Prije 120 godina, 20. februara 1903. godine, osnovana je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", temeljna i najstarija organizacija kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica i svjetska kulturna zajednica bošnjačkog naroda.

120. godišnjica Preporoda u NPS
A. K. / Radiosarajevo.ba: 120. godišnjica Preporoda u NPS, Sanjin Kodrić

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Sanjin Kodrić, ranije je podsjetio da su napisane brojne knjige i naučni radovi o radu i djelovanju ove ustanove.

"Ova institucija je tokom svojih 120 godina u nedostatku drugih institucija bila pokretač svega toga važnog i progresivnog kod Bošnjaka, ne samo u sferi kulture nego u društvenom smislu. Mi smo putem naših đačkih i studentskih domova, stipendija i zajmova obrazovali do Drugog svjetskog rata više od dvije trećine bošnjačkih intelektualaca, a i neki nebošnjaci su bili naši stipendisti.

120. godišnjica Preporoda u NPS
A. K. / Radiosarajevo.ba: 120. godišnjica Preporoda u NPS

Mi smo bili ti koji su Bošnjake upoznali sa evropskom modernom književnošću, pozorištem, baletom", kazao je Kodrić.

Svečanosti su prisustvovali političati, muzčari i glumci, pogledajte našu fotogaleriju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije