U Sarajevu održana Skupština Bošnjačke zajednice kulture "Preporod"

0
Anadolija
U Sarajevu održana Skupština Bošnjačke zajednice kulture "Preporod"
Anadolija / BZK - Preporod

U prostorijama nekadašnjeg internata društva "Gajret", odnosno sadašnje Otvorene scene "Obala" Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, danas je održana Skupština Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Na dnevnom redu su, između ostalog, bili predstavljanje izvještaja o radu predsjednika i Direkcije Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za period 2019-2023., kao i izlaganje programa rada predsjednika za mandatni period 2023-2027.

U okviru Skupštine biće izabrani organi Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za period 2023-2027., uključujući predsjednika i druge rukovodice.

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Napitak koji vam može pomoći istopiti masti: Jedna čaša je dovoljna da napravi čudo

Jedini kandidat za predsjednika Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" za novi mandatni period je dosadašnji predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić, historičar bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture, teoretičar književnosti i kulture i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kodrić je kazao da ova sjednica Skupštine posebna jer se održava u važnoj jubilarnoj godini u kojoj proslavljaju 120. godišnjicu osnivanja Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

"Vjerujem da Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" zaslužuje jednu širu društvenu brigu i širu društvenu pažnju", kazao je Kodrić, napominjući da će, ukoliko bude ponovo izabran za predsjednika, u narednom periodu nastaviti provoditi važne i brojne projekte od posebnog značaja za kulturu.

"Nastavit ćemo sve važno što smo počeli raditi u proteklom periodu. Prethodne četiri godine bile su vrlo teške i intenzivne sa jako puno posla, jako puno postignutih rezultata", rekao je Kodrić.

Naglasio je da je Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" kroz historiju imala važnu ulogu na polju kulture, ali i sazrijevanja intelektualne elite.

U Vijećnici održana akademija i koncert povodom 120. godišnjice osnivanja Preporoda

U Vijećnici održana akademija i koncert povodom 120. godišnjice osnivanja Preporoda

"Mi smo dakle stvorili bosanskohercegovačku, ne samo bošnjačku, kulturnu i društvenu elitu, naš um, o čemu svjedoči i izložba koju ovom prilikom predstavljamo javnosti. Iza nas su brojni projekti u oblasti kulture, kada je riječ o savremenim kulturnim praksama, ali i kulturnoj baštini, uključujući i projekat digitalizacije kulturne baštine", kazao je Kodrić te dodao:

"Jedan od mojih strateških ciljeva je jačanje Instituta bošnjačkih studija kao naše naučnoistraživačke jedinice. Zatim, dalje razvijanje našeg izdavaštva i brojni drugi projekti."

Obilježili rođendan: Bošnjačka zajednica kulture Preporod osnovana je prije 120 godina

Obilježili rođendan: Bošnjačka zajednica kulture Preporod osnovana je prije 120 godina

U prostorijama nekadašnjeg internata društva "Gajret", odnosno sadašnje Otvorene scene "Obala" Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, postavljena je dokumentarna izložba "Bošnjačka zajednica kulture "Preporod": 120 godina za sreću doma i naroda" autora prof. Harisa Zaimovića, višeg arhiviste u Historijskom arhivu Sarajevo.

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" najstarija je i temeljna organizacija kulture i identiteta Bošnjaka, odnosno bošnjačka kulturna matica.

Historija "Preporoda" počinje 20. februara 1903. godine osnivanjem kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "Gajret", društva za potpomaganje muslimanskih učenika i studenata, čiji je jedan od osnivača i prvi predsjednik bio dr. Safvet-beg Bašagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije