Sanjin Kodrić izabran za predsjednika "BZK Preporod"

Radiosarajevo.ba, Fena
Sanjin Kodrić izabran za predsjednika "BZK Preporod"
FOTO: Fena / Kodrić: Ključ je reorganizacija

Na 13. izbornoj skupštini Bošnjačke zajednice kulture (BZK) "Preporod" u BiH, koja je danas održana u Sarajevu, Sanjin Kodrić je izabran za predsjednika te kulturne ustanove.

"Preporod je, uključujući i njegove pravne prethodnike, više od jednog stoljeća bio generator i nosilac niza presudno važnih procesa i pojava u sveukupnom kolektivnom postojanju bošnjačkog naroda, a to bi trebalo biti i njegovo suštinsko poslanje i danas" izjavio je Kodrić dodajući da uprkos svim teškoćama sa kojima se danas suočava, BZK „Preporod“ mora opstati i nastaviti svoje suštinsko poslanje, nastaviti da se razvija i ispunjava sve ono što su njegove zadaće.

U smislu okvirnog programa rada i djelovanja BZK „Preporod“ u narednom razdoblju jedna od ključnih tačaka, kako je naveo Kodrić, jeste unutrašnja reorganizacija, jačanje institucionalnih kapaciteta i poboljšanje finansijsko-materijalnog stanja BZK „Preporod“.

Napomenuo je da Preporod, uključujući i sve njegove organizacijske jedinice, treba biti intenzivno prisutan u kulturnom i društvenom životu Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, ali i u kulturnom i društvenom životu Bošnjaka izvan BiH.

Također, kako je dodao Kodrić, BZK „Preporod“ posebno se treba okrenuti „živoj kulturi“, tj. svakodnevnim kulturnim aktivnostima kakve su tribine, javna predavanja, razgovori ili različita književna i umjetnička zbivanja (književni susreti, promocije, koncerti, izložbe i sl.), ali i organizirati i razvijati različite druge kulturne aktivnosti (ljetne i zimske škole, različite radionice i sekcije, horove, ansamble i sl.), uključujući i adekvatnu prezentaciju narodne kulture i folklora, te sportske aktivnosti (poput planinarenja i drugih vidova sportskih druženja i sl.).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije