BZK Preporod i Institut za jezik pripremaju Pravopis bosanskog jezika

Radiosarajevo.ba
BZK Preporod i Institut za jezik pripremaju Pravopis bosanskog jezika
Foto: Radiosarajevo.ba / S konferencije za štampu

BZK Preporod i Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji, koji podrazumijeva rad na izradi novog Pravopisa bosanskog jezika.

Autorski tim predvodi akademik Dževad Jahić i činit će ga još i Hasnija Muratagić-Tuna, Sanjin Kodrić, Alen Kalajdžija i Jasmin Hodžić, a Pravopisna komisija, ili Vijeće za normiranje bosanskog jezika, znatno je šira i, prema najavama, još će se širiti u zavisnosti od potreba.

Također, navedeno je da je ona koncipirana tako da je čine brojni filolozi, historičari književnosti, književnici, lektori i drugi naučnici i stručnjaci iz različitih oblasti od značaja za izradu pravopisa, pri čemu se vodilo računa prvenstveno o naučno-stručnoj reprezentativnosti, ali i o vrlo važnom teritorijalnom kriteriju, tj. o tome da Pravopisna komisija treba uključiti i predstavnike različitih sredina u kojima se govori bosanski jezik.

Na jutros održanoj konferenciji za štampu je istaknuto da je BZK Preporod insistirao na tome da to budu isključivo oni autori koji su spremni raditi na pravopisu kao općenarodnom dobru, a ne kao na vlastitom, autorskom djelu iz razloga što, kako navode, pravopis ne smije biti privatno vlasništvo bilo kojeg pojedinca.

Autori pravopisa biti će u suštini naučno-stručni izvršioci radova, a nosilac autorskih prava bit će BZK Preporod kao najstarija i temeljna ustanova kulture Bošnjaka, tj. kao narodna ustanova, tako da će i u tom smislu, kako najavljuju, novi bosanski pravopis biti deindividualiziran i deprivatiziran – općenarodno dobro.

Direkcija BZK Preporod na saradnju i zajednički rad na pravopisu pozvala je i Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu kao respektabilnu naučnu ustanovu gdje se također već neko vrijeme promišljala potreba izrade novog pravopisa bosanskog jezika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije