U Galeriji 'Preporod' otvorena izložba o životu i djelu Ćamila Sijarića autorice Džane Kukić

0
Fena
U Galeriji 'Preporod' otvorena izložba o životu i djelu Ćamila Sijarića autorice Džane Kukić
Fena / Izložba u Galeriji "Preporod"

U Galeriji "Preporod" otvorena je izložba o životu i djelu istaknutog bh. književnika Ćamila Sijarića, s autorskim potpisom Džane Kukić koja je izložila rukopise, fotografije iz porodičnog albuma, naslovnice prvih izdanja svih njegovih objavljenih djela, zbirke pripovjedaka i romana, lične dokumente i prepisku.

Izloženo je i pismo Ive Andrića koje je poslao Ćamilu Sijariću prilikom dobijanja nagrade za roman "Bihorci", kao i dokument koji se odnosi na rad Ćamila Sijarića kao dopisnika Tanjuga. Kukić kaže da je Sijarić bio jedan od prvih novinara koji je stupio na oslobođenu teritoriju Jasenovca i svoje utiske prenio u djelo koje je kasnije objavljeno pod nazivom "Oslobođeni Jasenovac".

"Posjetitelji izložbe mogu pogledati izloženo porodično stablo Ćamla Sijarića, fotografiju Sijarića kao učenika Velike medrese kralja Aleksandra, iz koje je 1935. godine izbačen zbog političkog djelovanja. Dokument o završenoj gimnaziji u Vranju, te dokument o polasku na Pravni fakultet u Beogradu. Postoje i rukopisi četiri muslimanske narodne pjesme koje je Sijarić sakupio",  podsjetila je Kukić.

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

Još jedna nesreća na bh. putevima: Automobil završio na krovu

Izdvojila je i dokument, novinski članak nakon dodjele nagrade na anonimnom konkursu za najbolji roman "Bihorci", a izložena su i njegova djela za koje je dobio nagrade - romani "Mojkovačka bitka", "Konak".

S obzirom na to da je izložba priređena u povodu obilježavanja 120. godišnjice Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", 110. godišnjice rođenja Ćamila Sijarića i Dana bosanske pismenosti, predsjednik BZK "Preporoda" Sanjin Kodrić ukazao je na važnost čuvanja jezika, kuću svoga bića pored ostalog i kroz propovijedanje Ćamila Sijarića.

Koncert "Glumci pjevaju hitove" u petak na pozorišnom Trgu Susan Sontag

Koncert "Glumci pjevaju hitove" u petak na pozorišnom Trgu Susan Sontag

Izložba je i edukativnog karaktera, o životu, književnom stvaralaštvu i profesionalnoj karijeri jednog od najboljih bh. pripovjedača.

U tom smislu je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović naglasila da treba osmisliti zajednički zadatak da izložbe poput ove tokom cijele školske godine proputuju školama, kao vizualni sadržaj iz kojeg se može puno naučiti i koji je učenicima prihvatljiv.

Ćamil Sijarić bio je istaknuti pisac bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, a za BZK "Preporod" izravno je vezan kao nekadašnji stipendist društva "Gajret" kao pravnog prethodnika današnje BZK "Preporod" te svojim ranim književnim radovima koje je objavljivao u časopisu "Gajret".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije