U Sarajevu će biti upriličena izložba 'Form Embraced' i dodjela istaknute nagrade

1
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu će biti upriličena izložba 'Form Embraced' i dodjela istaknute nagrade
Foto: Goethe Institut / Form Embraced

Goethe-Institut Bosne i Hercegovine i ZKM Centar za umjetnost i medije Karlsruhe s radošću najavljuju dodjelu New Generation Media Art Award-a za mlade medijske umjetnike i umjetnice u Bosni i Hercegovini.

Izložba "Form Embraced" svečano će biti otvorena 31. augusta 2023. godine u 18:00 sati u Goethe-Institutu u Sarajevu. Prisutnima će biti predstavljena četiri djela finalistkinja, nakon čega će biti proglašena dobitnica.

Izložba "Form Embraced" pruža uvid u kreativnost mladih medijskih umjetnica iz Bosne i Hercegovine. Finalistkinje, Ljiljana Arsić iz Trebinja, Irma Bajramović iz Sarajeva, Milena Ivić iz Banja Luke i Nastasija Puhalo iz Trebinja, privukle su pažnju žirija takmičenja svojim inovativnim djelima.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Od 19:00 sati, umjetnice iz Sarajeva, Banje Luke i Trebinja će voditi posjetioce kroz izložbu, pružajući im dublji uvid u proces nastajanja i inspiraciju za izložena djela.

U 20:00 sati bit će održan Artist Talk, na kojem će umjetnice zajedno s kustosom projekta i izložbe Zulfikarom Filandrom i članicama žirija, Dr. Majom Zećo, interdisciplinarnom umjetnicom i docenticom za savremenu umjetnost na Gray's School of Art i Robert Gordon University, te Dr. Senkom Ibrišimbegović, direktoricom JU "Gradski Muzeji" Sarajeva, razmotriti svoje takmičarske doprinose.

Objavljen program Šestog AJB DOC Film Festivala

Objavljen program Šestog AJB DOC Film Festivala

New Generation Media Art Award 2023. svjedoči značaju i potrebi poticanja mladih talenata. Ukupno 14 studenata i studentica Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Banjoj Luci, Trebinju i Širokom Brijegu, kao i mladih umjetnika i umjetnica u dobi od 18 do 27 godina, u maju ove godine su predali svoje vizionarske koncepte za nova medijska umjetnička djela Goethe-Institutu.

Deset njih je imalo priliku učestvovati na trodnevnoj radionici pod vodstvom bosanskohercegovačkog umjetnika i kustosa Zulfikara Filandre te razviti svoje ideje i predstaviti ih u Pitchu.

Finalistkinjama su dodijeljena sredstva za produkciju rada. Svečana dodjela New Generation Media Art Award-a 2023. održat će se u okviru otvorenja izložbe 31. augusta u 18:00 sati. Dobitnica nagrade bit će nagrađena stipendijom za inspirirajući boravak u ZKM Karlsruhe 2023. godine.

Form Embraced
Foto: Goethe Institut: Form Embraced

New Generation Media Art Award 2023 je značajna inicijativa Goethe-Instituta koja potiče rast novih medija u umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine. Projekt omogućava mladim umjetnicima i umjetnicama pristup međunarodnoj medijskoj umjetničkoj sceni i podržava njihov umjetnički razvoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije