Posjetite izložbu u Galeriji Preporod: 'Slike i crteže' predstavlja Izet Alečković

0
Radiosarajevo.ba
Posjetite izložbu u Galeriji Preporod: 'Slike i crteže' predstavlja Izet Alečković
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Samostalna izložba slika i crteža Izeta Alečkovića

Samostalna izložba slika i crteža Izeta Alečkovića svečano je otvorena u srijedu, 16. augusta 2023. godine, u 19 sati, u Galeriji Preporod. Izložba će biti postavljena do 25. augusta, a posjetioci će je moći pogledati od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati.

Izet Alečković rođen je 1944. godine u Sarajevu. Završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i predsjednik je Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Izlagao je na 31 samostalnoj izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim zajedničkim izložbama. Učesnik je mnogih akcija, instalacija i performansa sa grupom Zvono. Godine 2002. na poziv organizatora učestvovao je na najznačajnijoj svjetskoj izložbi savremene umjetnosti "Dokumenta 11" u Kasselu (Njemačka), na temu "Krah civilizacije", gdje je bio zapažen i od posjetioca i od likovnih kritičara.

Godine 2010. bio je glavni inicijator sa grupom sarajevskih umjetnika za obnavljanje Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo - ULUKS kada ga biraju za predsjednika.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Učestvuje na velikom broju kolektivnih izložbi u Sarajevu, kao i van granica Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crteže: Šestoaprilska izložba ULUBIH-a u Collegium Artisticum - prva nagrada za slikarstvo, Izložba ULUBiH-a u Mostaru - nagrada Grand Pri za crtež (2019.).

Radio je kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Izveo je nekoliko generacija učenika od kojih su neki postali profesori i slikari priznati i u svijetu. Kao profesor likovne umjetnosti redovno je izlagao na zajedničkim izložbama ULUBiH-a čiji je član od 1985. godine i u tom period je imenovan za člana upravnog odbora ULUBiH-a.

Živi i radi u Sarajevu.

Samostalna izložba slika i crteža Izeta Alečkovića
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Samostalna izložba slika i crteža Izeta Alečkovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije