Sonja Radan i 'Licem u lice': U Galeriji ULUPUBIH postavljena izložba koju morate pogledati

0
Radiosarajevo.ba
Sonja Radan i 'Licem u lice': U Galeriji ULUPUBIH postavljena izložba koju morate pogledati
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Sonje Radan u ULUPUBIH

Izložba Sonje Radan "Licem u lice" otovorena je večeras, 7. augusta u Galeriji ULUPUBIH, u ulici Koševo 7 sa početkom u 19 sati.

Sa ovom izložbom Galerija ULUPUBIH otpočela je projekat "Umjetnost u izlogu 2023" kojim će se predstaviti jedanaest umjetnika/ica.

Sonja Radan se predstavila sa skulpturama u drvetu na kojima radi nekoliko proteklih godina, a skulpture su bile izložene krajem 2018. godine u Saatchi Galeriji u Londonu.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

"Ja sam figurativni umjetnik i obično slikam uljem ili akrilom na platnu, ali stvaram i drvene skulpture, koje slikam i kolažiram različitim materijalima. Također slikam/crtam na staklu i svili kao i papier-mâchéom.

Prošla sam kroz mnoge promjene u životu a, u procesu stvaranja, uvijek sam voljela otkrivati nove medijume i različite oblike umjetničkog izražavanja.

Kroz moj rad postoji neprekidna nit: obično slikam žene i, razmišljajući o njima, nastojim otkriti i afirmirati ženski identitet kroz različite faze života.

Posjetite izložbu ,,Umjetnost iz izloga'' u galeriji Općine Novi Grad

Posjetite izložbu ,,Umjetnost iz izloga'' u galeriji Općine Novi Grad

Inspiracija je čudo. Ponekad je nađem u mom lokalnom bazenu, ponekad u komadima drveta koje nalazim u hangarima, ponekad dolazi iz sijecanja

Kako i zašto, stvaramo nešto ne može uvijek biti objašnjeno, ali sigurno znam da imam stalnu potrebu za stvaranjem. Moj rad će uvijek odražavati moje unutarnje stanje sto je ujedno i način života koji živim", kazala je umjetnica Sonja Radan o svom radu.

Biografija umjetnice

Sonja Radan, rođena je u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti.  Izlagala  je balkanskim zemljama  i  evropskim zemljama.

Živi i radi u Londonu gdje  istražuje  različit umjetničke medije kao što su slikanje na; platnu, drvetu, tekstilu i staklu. Svoje  drvene skulpture slika i kolažira na različitim materijalima.

Sonja je uvrštena u BiH mitologiju - knjiga, Svjetionici (2017), u kojoj je prikazan profili najrenomiranijih bosanskohercegovačkih umjetnika koji sada žive širom svijeta. 2008 je izabrana da predstavlja B&H između 42 zemlje na velikoj izložbi; Mediterraneo (More koje nas ujedinjuje) u italijanskom Kulturnom Institutu  London.

Nedavno je izabrana da bude među vodećim umjetnicima u Globalnom programu, koji je osnovao START.art, a njena serija skulptura/slika Sjećanje Drveta je izabrana i prikazana krajem 2018 u Saatchi Galeriji u Londonu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije