Umjetnost / Stručnjakinja za ćilime, Amila Smajović, nova je predsjednica ULUPUBiH

18. 01. 2019. u 10:39:00 Fena

Shares: 110

Na izbornoj skupštini održanoj 15. januara izabrani su novi organi Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti BiH, skraćeno ULUPUBIH.

Za predsjednicu je imenovana dr. Amila Smajović, grafička umjetnica specijalizovana u oblasti komunikacijskih simbola na ćilimima. Izglasani su i novi članovi i članice upravnog i nadzornog odbora, umjetničkog savjeta i suda časti, a za generalnog sekretara imenovan je Miodrag Spasojević Štrika, poznati grafički dizajner.

Amila Smajović je na novoj poziciji zamijenila dosadašnjeg predsjednika ULUPUBiH Almina Zrnu

Prisutni su bili jednoglasni u ocjeni da je Udruženje u proteklom periodu bilo znatno prisutnije u javnosti, te da je realizovano nekoliko relevantnih projekata, među kojima su istraživanja bosančice među najvažnijim za BH dizajn, kao i projekat Sarajevo100 u kome je učestvovalo tri stotine dizajnera sa 5 kontinenata.

Promocija / Pišem ti bosančicom: Knjiga kojom se ovo pismo želi sačuvati od zaborava

Uz veliki angažman poznate dizajnerice i umjetnice Amre Zulfikarpašić, ULUPUBIH je u januaru potpisao i ugovor o korištenju prostora na adresi Koševo 7 za prodajnu galeriju, što će umnogome doprinijeti vidljivosti i ekonomskoj stabilnosti Udruženja i njegovih članova i članica.

Dr. Amila Smajović je rođena u Jablanici. Srednju školu primjenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Političkim naukama, sa temom "Komunikacijski simboli - studija slučaja bosanski ćilim“.

Stručnjakinja za simboliku ćilima, Amila Smajović - undefined

Facebook: Stručnjakinja za simboliku ćilima, Amila Smajović

Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa. Objavlila je tekstove u časopisima Odjek i Baštin. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju: 2003. nagrada ULUBIH-a Collegium Artistcum za Nove medije; 2004. III nagrada na Javnom koknursu za izradu skulpture ispred poslovne zgrade Avaza; 2007. posebna Nagrada „Kraljica Katarina Kosača“, Udruženja malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH; 2011. nagrada ULUPUBIH-a Collegium A rtistcum za Unikatnu tapiseriju; 2009; Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno historijskog naslijeđa FMKS itd. Udata je i majka dvoje djece. Živi i radi u Sarajevu.

 

Nova imenovanja u ULUPBiH 

Predsjednica: Amila Smajović   
Generalni sekretar: Miodrag Spasojević Štrika 
Upravni odbor ULUPUBIH-a: Almin Zrno, Dalida Karić Hadžiahmetović, Osman Arslanagić, Mila Melank i Sandro Drinovac 
Umjetnički savjet: Amra Zulfikarpašić, Tarik Jesenković, Nataša Perković, Velija Hasanbegović i Ljiljana Majkić 
Nadzorni odbor: Amna Mahić-Bajrović, Bojan Stojčić i Aleksandra Nina Knežević  
Sud časti: Sanja Džeba, Drago Handanović i Ismet Berbić


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA