Imate starinski ćilim i ne znate kako s njim?

Radiosarajevo.ba
Imate starinski ćilim i ne znate kako s njim?

Proljeće je vrijeme velikih pospremanja, pa će mnogi od nas odlučiti da upravo ove dane posvete vraćanju svježine u prostore u kojima živimo, te inventuri stvari koje posjedujemo. 

Bez obzira na to da li pripadate osobama koje vole sakupljati stare stvari, ili pak u one koji čuvaju samo najnužnije, vjerovatno posjedujete neki predmet od tekstila koji ste naslijedili od predaka. 

Vezena posteljina, stoljnjaci u koje su utkani dani i dani heklanja, čipke, tkani ćilimi... 

Često ne znamo šta bismo s njima, a žao nam je da ih bacimo. 

Dobra vijest je da moderni trendovi u uređenju doma dopuštaju miješanje stilova. Zato nema razloga da se neki od starih predmeta ne iskoriste kako bi modernom interijeru dali dozu autentičnosti.

Ipak,  kako bi se sačuvale stare stvari, potrebno ih je održavati na pravi način. 

Stari ćilimi, na primjer, nipošto se ne smiju prati jakim deterdžentima ili vrućom vodom, jer postoji opasnost od razlijevanja boja i gubljenja na kvaliteti. 

U našoj emisiji Life Style, danas razgovaramo s Azrom Bečević Šarenkapa, stručnjakinjom za konzervaciju iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Gospođa Šarenkapa dat će nam zlata vrijedne savjete kako sačuvati tekstilne antikvitete. 

Slušajte nas u 12,10 na Radiju Sarajevo, na frekvenciji 90,2, odnosno putem web streaminga 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije