Izložba Zorana Lešića ”Look Back“  postavljena u Galeriji ULUPUBiH

0
Radiosarajevo.ba
Izložba Zorana Lešića ”Look Back“  postavljena u Galeriji ULUPUBiH
Foto: Ismar Žalica / Otvaranje Izložbe Zorana Lešića

Zoran Lešić, sarajevski fotograf i umjetnk s dugogodišnjom karijerom, svečano je otvorio svoju izložbu - instalaciju „Look Back“ koja simbolično predstavlja neke od projekata koje je stvarao u posljednjih 30 godina.

Radovi su nastali u periodu između 1991 i 2021 godine i predstavljaju  dio foto priča koje je autor kreirao u tom periodu. To je svijet koji je stvaran u prostoru između mašte i realnost, a sadrži radove u rasponu od portreta do autoportreta, od figure do apstrakcije, od analogne do digitalne fotografije.

Instalacija Zorana Lešića postavljena je u Galeriji ULUPUBIH (koja se nalazi na adresi Koševo 7) kao dio projekta ”Umjetnost u izlogu”.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Otvaranje Izložbe Zorana Lešića
Foto: Ismar Žalica: Otvaranje Izložbe Zorana Lešića

Zoran Lešić, fotograf i glumac, rođen je 1953. na Svjetski dan pozorišta. Diplomirao 1976. godine Scensku umjetnost i glumu na sarajevskom Filozofskom fakultetu i od tada pa do polovine 1993. radio je u Kamernom teatru 55.

Zaposlio se 1996. godine na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju kao fotograf i specijalista za rekonstrukciju mjesta ratnih zločina. U tom svojstvu je, osim za MKSJ, radio i za više međunarodnih sudova i tribunala u Kambodži, Ruandi, DR Kongu i Centralnoj Afričkoj Republici. Držao je treninge za Interpolove istražitelje ratnih zločina u Francuskoj i Tanzaniji i sarađivao sa Specijalnim Tribunalom za Libanon i EUROPOL-om. Predavao je fotografiju u Američkoj školi i Britanskoj školi u Den Haagu. Održao je predavanje o umjetnosti u opkoljenom Sarajevu na američkom univerzitetu St.Thomas - Mineapolis.

Zoranovi fotografski radovi su usko povezani sa scenskom umjetnošću, njihova bit proizlazi iz njegovog  interesa za historiju slikarstva, a metod kreiranja iz strasti prema teatru. Do sada je imao 60 samostalnih izložbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije