Suočavanje s prošlošću: Otvorena izložba fotografija Rona Haviva u Prijedoru

Radiosarajevo.ba
Suočavanje s prošlošću: Otvorena izložba fotografija Rona Haviva u Prijedoru
Foto: AA / Izložba Rona Haviva

U Prijedoru je danas postavljena izložba fotografija svjetski poznatog fotoreportera Rona Haviva, simboličnog naziva "Sloboda".

"Prošlost svi moraju prihvatiti, ma kakva ona bila", poručio je Haviv na otvaranju izložbe.

Haviv kaže da je u Prijedoru boravio pretprošle godine zbog drugog projekta, a sada je dočekao trenutak da postavi vlastitu izložbu fotografija i pokaže Prijedorčanima stradanja bošnjačkog i hrvatskog naroda kroz prizmu svog fotoobjektiva.

"Fotografije su snimljene na raznim lokacijama, osim u Prijedoru. Nekada su ljudi zahtijevali da dođem i slikam, ali nekada sam morao da pregovaram sa vlastima da bih dobio dozvolu. Izloženo je preko 50 fotografija, jer je na tri panela izloženo više fotografija. Koncept slobode je svugdje isti, bilježio sam razne situacije, dakle ljude kojima je onemogućena sloboda, ali isto tako i ljude koji su doživjeli slobodu. Kada sam odrastao mislio sam da je sloboda nešto što je svima dato, ali putujući po svijetu i po mnogim državama, u kojima je bio rat, shvatio sam da koncept slobode nije svugdje isti", istakao je Haviv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije