Ron Haviv: Rezultat presude Mladiću prikladan za počinjene zločine

AA
Ron Haviv: Rezultat presude Mladiću prikladan za počinjene zločine
FOTO: AA / Ron Haviv
Sa žrtvama genocida u Srebrenici danas u Memorijalnom centru u Potočarima suđenje Ratku Mladiću pratio je i Ron Haviv, planetarno poznati fotoreporter iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Upravo on je snimio brojne fotografije počinjenih zločina u ratu u Bosni i Hercegovini, objavljene u medijima širom svijeta.

Između ostalog, bio je na licu mjesta i snimao ubistva pripadnika paravojnih formacija iz Srbije, predvođenih Željkom Ražnjatovićem Arkanom, po okupaciji Bijeljine 1992. godine. Tokom rata u BiH, od 1992. do 1996. godine, snimao je i zločine koje je Vojska Republike Srpske počinila nad građanima opkoljenog Sarajeva, kao i logore koje su vlasti RS-a formirale u Bosanskoj krajini. 

Smatra da je ”za pokretanje mirovnog procesa u Bosni i Hercegovini bilo potrebno puno vremena”, kao i da je zemlja, poslije rata, u kojem je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen i genocid, u proteklih više od 20 godina prošla kroz težak period.

”Potrebno je puno vremena da narodi u Bosni i Hercegovini počnu istinsko pomirenje”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Haviv.

Na pitanje, kako komentariše presudu na osnovu koje je u prvostepenom postupku Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu osuđen na doživotni zatvor, odgovorio je: 

”Rezultat presude Mladiću prikladan je za počinjene zločine tokom sukoba u BiH.” 

Haviv je dobitnik nekoliko prestižnih nagrada u dugogodišnjoj karijeri u kojoj je izvještavao sa mnogih ratišta diljem planete. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije