Izložba fotografija Vanje Lisac "Masterpiece of taboo"

0
Radiosarajevo.ba
Izložba fotografija Vanje Lisac "Masterpiece of taboo"
Foto: ULUTK / Izložba fotografija Vanje Lisac

'Masterpiece od taboo' je ime izložbe Vanje Lisac, insprisane radovima Timura Stroila i ove fotografije su plod njihove suradnje.

"Koji su tabui vremena u kojem živimo? Prikaz svakodnevnice provučene kroz filter aplikacije koje ju prenose u virtuelni svijet, a u kojem sve više boravimo i dizajniramo vlastite identitete, svakako je jedan od onih o kojem se ne progovara mnogo, naročito kroz umjetnost.

Prešutno, igrajući uloge u prostoru koji se nametnuo kao nova stvarnost, oblikujemo istinu o sebi. Profili na društvenim mrežama pomno osmišljeni tiramoli, a rublje koje o njega kačimo kuratorska selekcija motiva kojom se utječe na ono što želimo da drugi o nama znaju o misle. Da li nas hiperestetizacija stvarnosti i nas samih oslobađa ili čini zarobljenima? Udaljava li nas realnog života i pruža osjećaj prividne kontrole ili nam omogućuje da bolje ispoljimo svoj unutarnji svijet?", navodi se u saopćenju.

Bećirović i Komšić: Svi moraju poštovati međunarodno pravo i presude sudova UN-a

Bećirović i Komšić: Svi moraju poštovati međunarodno pravo i presude sudova UN-a

Autorica izložbe, Vanja Lisac, ne nudi odgovore na ta, kao ni brojna druga pitanja koja se nameću na ovu temu, vec potiče na promišljanje o njoj.

Izložba fotografija Vanje Lisac - undefined

Foto: ULUTK : Izložba fotografija Vanje Lisac

Svojim specifičnim fotografskim izrazom zabilježila je set portreta. Obrađene na način da djelu nadrealno, fotografije dodatno naglašavaju potencijal fabriciranja i veliki prostor za manipulaciju dojmom.

"Ipak, one prikazuju stvarne ljude koji su autorici pozirali za ovu prigodu. Koliko god naokolo izgledali poput fiktivnih likova, njihova fizonomija lica, kao i specifični detalji koje čovjek primjeti kada se bolje zagleda, razotkrivaju ljudskost, ali i različitost karaktera. Za pretpostaviti je da nakon toliko intervencija u fotografiiji, osoba na njoj gubi identitet. Međutim, Lisac je, naprotiv, postigla suprotan efekt naglasivši njihove specifičnosti i prikazujući ih dublje, nego sto bi se vidjelo iz klasičnog pristupa izradi portretne fotografije.

Fotografije su nastale iz inspiracije, tijekom snimanja za recentni umjetnički concept 'Baltazar District', likovnog umjetnika Timura Stroila, u sklopu kojeg je autor, tehnikom oslikavanja minijaturnih platna, na intrigantan način obradio temu života stanovnika sarajevske mahale", navodi se u saopćenju.

Riječ je o živopisnim prikazima pojedinaca, zatečenih iza kućne zavjese illi na prozorskom kapku. Na ova način prikazana, mahala je zapravo antipod društvenim mrežama. Likovni portreti stanovnika otkrivaju i njihovu tugu, čeznju, prevare i intrige.

Međutim, fragmeni tih života naslućuju se iz njihovih izraza lica i položaja tijela, što ostavlja puno prostora masti i osobnom dojmu. Tako se Lisac i Stroil, ne samo stilski, vec i tematski nadopunjuju.

Fotografije su urađene specifičnom tehnikom, aplicirnjem 3D materijala na fotografije isprintane na canvas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije