... / U Sarajevu otvorena izložba "Diplomatski put Alije Izetbegovića"

28. 10. 2021. u 14:41:00 AA

Shares: 0

Izložba "Diplomatski put Alije Izetbegovića", na kojoj se posjetioci mogu upoznati s radom prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije BiH na međunarodnoj sceni, otvorena je danas u Sarajevu.

U saradnji s općinom Novi Grad Sarajevo, događaj je organizovala JU Muzej "Alija Izetbegović".

Taib Džemidžić, naučni radnik i istraživač u JU Muzej "Alija Izetbegović", podsjetio je da je izložba prvi put prezentirana javnosti u maju ove godine.

"Izložba je koncipirana od 30 panela koji hronološki i tematski prate diplomatski put naše zemlje, a konkretno i diplomatski put Alije Izetbegovića u najkritičnijim godinama za opstanak naše države. Od maja do danas, obišla je nekoliko gradova u BiH kao i susjednim zemljama", pojasnio je Džemidžić.

Izložba

Foto: AA: Izložba "Diplomatski put Alije Izetbegovića"

U okviru izložbe građani imaju priliku upoznati rad Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije Republike Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

Izložba je tematski podijeljena na tri dijela: period prije agresije, ratni put i postdejtonsko razdoblje diplomatskog djelovanja prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Džemidžić je kazao da je cilj izložbe pokazati kako je tekla afirmacija jedne države u nastanku u najkritičnijim godinama.

Smatra da je jako bitno organizovati ovakve izložbe, prvenstveno kako bi se mlađim generacijama skrenula pažnja da ovo što danas imamo je posljedica truda koji je uložen u tim najkritičnijim godinama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (7)