Izložba iz privatnih zbirki u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti

0
Radiosarajevo.ba
Izložba iz privatnih zbirki u galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti
JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo / Najava izložbe Iz privatnih zbirki

U galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, u ponedjeljak 1. novembra u  bit će otvorena izložba "Iz privatnih zbirki" 

Izloženo će biti 36 radova različitih autora. 

"Velika je važnost privatnih kolekcija jer podcrtavaju količinu strasti, entuzijazma i ljubavi. Mnoge muzejske zbirke nastale su upravo zahvaljujući strastvenim kolekcionarima. Briga za privatne zbirke važan oblik brige za kulturnu baštinu. Ovakvi trenuci su raritetni i ovo je rijetka šansa za ljubitelje umjetnosti jer mogu vidjeti umjetnička djela koja su inače nedostupna", istaknula je direktorica škoele Elma Alić Šobot.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Na izložbi ćemo moći vidjeti radove čije su autorstvo potpisali: Mario Mikulić, Mehmed Muratović, Renata Papišta, Selma Loose, Hamzalija Muhić, Branimir Karanović, Amela Hadžimejlić, Lejla Nuhić, Fikret Libovac, Maja Žmukić, Halil Tikveša, Edin Numankadić,
Mirsad Mustajbašić, Vladimir Vojinović, Nađa Haljevac, Alija Šahinović, Maja Ilić, Boško Karanović, Boris Kandolf, Saida Mujezinović, Vanja Popović, Džeko Hodžić i Milijana Lagumdžija.  

"Umjesto zavisti koja se kod nas njeguje i čuva, bilo bi mnogo bolje da budemo zahvalni ljudima koji imaju zbirke i koji su shvatili da materijalno imati nije isto što i duhovno posjedovati, da se zbirka mora pokazati. Pravi ljubitelj umjetnosti osjeća i zadovoljstvo kad se pokaže zbirka, jer umjetnost je za gledanje, a ne za skrivanje. Svaka zbirka ima pečat svog vlasnika. To je isključivo ljubav prema umjetnosti", zaključuje direktorica Šobot.

Otvaranje izložbe najavljeno je za ponedjeljak 1. novembra 2021. godine u 12:30 sati. izložba će trajati do 12. novembra, a ljubitelji umjetnosti mogu je pogledati svaki radni dan od 10-14 sati. 

Ulazak uz galeriju uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije