Elma Alić-Šobot nam svojom izložbom poručuje: Umjetnost je živa

0
V.A.Z.
Elma Alić-Šobot nam svojom izložbom poručuje: Umjetnost je živa
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elma Alić-Šobot

Umjetnost je živa, poručuje nam akademska kiparica Elma Alić-Šobot koja je danas otvorila autorsku izložbu "Art is Alive". 

U vrijeme kada kulturni život polako izlazi iz online sfere i vraća se na pozornice i galerije, ova izložba je značajna i kao prva postavljena u službenoj galeriji Udruženja likovnih umjetnosti BiH Roman Petrović nakon nekoliko mjeseci epidemiološke stanke.  

"Bitno je da umjetnost u ovom neemotivnom svijetu krene dalje", ističe umjetnica na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba

Elma Alić-Šobot - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elma Alić-Šobot

"Moj cilj je da izađem iz zone komfora, da se umjetnost pokrene. Jako je bitno da likovna publika, vidi to što radite. Morate izaći iz svoja četiri zida, morate pokazati, bilo to dobro ili loše, morate imati kontakt".

Izložba je postavljena u zamračenom prostoru, a čine je 7 kaveza sa svijetlećim porukama: ja, ti, ego, život, misao, smrt i strahOve poruke progovaraju o ključnim egzistencijalnim i društvenim pitanjima, sagledanim iz različitih perspektiva. 

"Sve što smo doživljavali, pravili kompromise, činili smo iz straha. To su te rešetke, ti naši kavezi. Zatvaramo se. Šta je strah, to niko ne zna. a možda umjetnost ima odgovor", smatra umjetnica. 

Elma Alić-Šobot - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Elma Alić-Šobot

"Ovo je jedna specifična energija, molekularna, svjetlosna, i to je ta promjena koja se desila u koroni. Htjela sam da skrenem pažnju na razliku između izolacije i samoće. Imali smo izolaciju koja nam je svima donijela tugu i melanholiju. A samoća je pitanje izbora. Zato su tu kavezi. Zatvaramo se svi u svoj intimni prostor. Mislimo, robujemo navikama koje ne moramo raditi, pravimo greške koje konstantno ponavljamo. Moja funkcija kao umjetnice je da podižem svijest i da pokušam opet da nas okupim u zajednicu koja nam je potrebna više nego ikad", kaže autorica izložbe Elma Alić-Šobot.   

Elma Alić-Šobot je rođena 1975. u Sarajevu, gdje je diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku kiparstvo. Od 2002. je članica Udruženja likovnih umjetnika BiH. Profesorica je kiparstva na Odsjeku metala u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo, gdje trenutno obavlja dužnost direktorice. Na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni aktivno učestvuje od 1998. godine. Stalne postavke Elme Alić-Šobot predstavljene su u Galeriji male plastike u Murskoj Soboti i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu. Dobitnica je više značajnih nagrada. 

Izložba u galeriji Roman Petrović otvorena je do 9. jula, a pogledati se može od 10 do 13 sati. Izložbu je otvorio predsjednik ULUBiH-a, umjetnik dr. Danis Fejzić, koji je rekao: 

"Ovo je jedna izuzetno nadahnuta impresija. Oduševljen sam konceptualnom intervencijom u unutar kojeg je kolegica Elma Alić-Šobot ostvarila svoju viziju sebe i umjetnosti. Umjetnica nadahnuto i uspješno progovara o sebi, svojim frustracijama, htijenjima, svom egu - koji je preduslov za iole kvalitetan umjetnički izričaj. Svjedoči o situaciji koja nije tako često, a najčešće nije nikako, na strani umjetnika", istaknuo je Fejzić.  

Danis Fejzić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Danis Fejzić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije