Otvorena izložba Mustafe Skopljaka, pogledajte kako izgleda

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba Mustafe Skopljaka, pogledajte kako izgleda
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izložba Mustafe Skopljaka: Rad iz posljednje stvaralačke faze

Zanimljivi opus velikog bh. likovnog umjetnika Mustafe Skopljaka  predstavljen je na izložbi koja je otvorena je danas u Galeriji Srednje škole primijenjih umjetnosti u Sarajevu

Mustafa Skopljak, koji je preminuo 2015. godine, iza sebe je ostavio veliki broj dijela nastalih u karijeri dužoj od četiri decenje. Bavio se kiparstvom, slikarstvom, grafikom, reljefom, performansom. 

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Kako je prilikom otvaranja istakla direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Elma Alić Šobot, koja je bila i studentica Mustafe Skopljaka, izložbom se želi dati inspiracija mladim generacijama i podsjetiti na činjenicu da je i sam Mustafa Skopljak bio učenik Srednje umjetničke škole. Izložba je nastala prvenstveno zahvaljujući dobroj saradnji s umjetnikovom porodicom, iz čije kolekcije potiču eksponati. 

Njegova kćerka Ira Skopljak Viteškić je prisustvovala otvaranju, te je tom prilikom naglasila kako na izložbi posebno mjesto imaju radovi iz posljednje stvaralačke faze, uz ostale radove koji su karakteristični za ranije umjetnikove cikluse.  

Mustafa Skopljak je bio uvažen kolega i dobar prijatelj mnogih. Umjetnik Boris Čistopoljski je autorski osmislio postavku izložbe, a prisjetio se prijateljstva i  saradnje koja seže još iz vremena kada je SKopljak bio asistent na Likovnoj akademiji, nastavila se u ratu kada su nastajali njegovi čuveni "Svjedoci postojanja", te nakon rata kada su zajedno učestvovali na međunarodnim likovnim kolonijama.

Izložbu je otvorio novinar Dževdet Tuzlić koji se prisjetio i nekih anegdota iz dugogodišnjeg prijateljstva sa Skopljakom, ali i podsjetio na njegov veliki  značaj za likovnu umjetnist Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno, u ovoj galeriji nastavit će se izložbeni život, s ciljem da mladi umjetnici dobiju uvid u stvaralaštvo starijih kolega, te renomiranih umjetnika koji su nekada bili učenici ove škole.

Prof. Mustafa Skopljak i njegova generacija je jako ozbiljno shvaćala školu, po cijeli dan su bili na Akademiji, strašno su puno radili. Prof. Mustafa Skopljak je uz snagu svoga talenta, ali jako mnogo svakodnevnog rada tražio vlastiti način promišljanja.

Na izložbi je izloženo četrdeset i pet radova, od čega su dvadeset i tri skulpture.

Mustafa Skopljak je 2010. godine da intervju za portal Radiosarajevo.ba koji možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije