Pogledajte izložbu Mustafe Skopljaka

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte izložbu Mustafe Skopljaka
Arhiv / Mustafa Skopljak

Poznati bosanskohercegovački likovni umjetnik Mustafa Skopljak, koji je preminuo 2015. godine, iza sebe je ostavio veliki broj dijela nastalih u karijeri dužoj od četiri decenje. 

Radovi iz raznih perioda njegovog umjetničkog djelovanja, sve do zadnjih radova koji do sada nisu izlagani, moći će se pogledati na izložbi koja se otvara u Galeriji Srednje škole primijenjih umjetnosti u Sarajevu

Izložba Mustafe Skopljaka otvara se u ponedjeljak 20. septembra 2021. g. u 12.30, a moći će se pogledati do 1. oktobra, svaki radni dan od 10,00 do 14,00 sati. 

Kako je najavila Elma Alić Šobot, direktorica Srednje škole primjenjenih umjetnosti, ova izložba je nastavak serije predstavljanja nekadašnjih uspješnih učenika ove škole, što je praksa posljednjih godina.

"Ova izložba nosi poruku mladim umjetnicima da trebaju prvenstveno vjerovati u to što rade i da do rezultata mogu doći isključivo upornošću i velikim neprekidnim radom. Da inspiraciju trebaju tražiti u svom vlastitom radu, da ne trebaju vječno likovati nad postignutim uspjesima, već mogu u svakom trenutku, koliko god to bilo riskantno, napraviti zaokret u svom izrazu i stvoriti nešto novo, svježe i prožeto žarom kreacije. Prof. Mustafa Skopljak i njegova generacija je jako ozbiljno shvaćala školu, po cijeli dan su bili na Akademiji, strašno su puno radili. Prof. Mustafa Skopljak je uz snagu svoga talenta, ali jako mnogo svakodnevnog rada tražio vlastiti način promišljanja. U duhu tadašnjeg svjetskog trenda zaokreta ka apstrakciji počeo je istraživati i apstrahirati figurativne forme, što je rezultiralo čudnim oblicima, poput životinja, kao science fiction, a taj proces je vidljiv i na ovoj izložbi" rekla je Elma Alić Šobot.

Autor koncepta izložbe je Boris Čistopoljski. Djela potječu iz kolekcije umjetnikove kćerke Ire Skopljak Viteškić  kja je sačinila izbor. 

Na izložbi će biti izloženo četrdeset i pet radova, od čega su dvadeset i tri skulpture. 

Mustafa Skopljak je 2010. godine da intervju za portal Radiosarajevo.ba koji možete pročitati na ovom linku

Elma Alić Šobot u pripremi izložbe Mustafe Skopljaka  - undefined

JU Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo: Elma Alić Šobot u pripremi izložbe Mustafe Skopljaka

Mustafa Skopljak: Biografija umjetnika

Mustafa Skopljak (Kotor-Varoš, 10. avgust 1947–Sarajevo, 21. novembar 2015) je jedan od najznačajnijih bh. likovnih umjetnika. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu 1970. g.

Nakon toga upisuje Pedagošku akademiju, likovni smjer, na kojoj apsolvira. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisuje se nakon njenog osnivanja i diplomira 1997. g. u klasi profesora Alije Kučukalića.

Postdiplomski studij završio je 1988. g. kod istog profesora. Član je udruženja likovnih umjetnika BiH od 1972. g. U periodu od 1993-1998. g. radio je lutke, scenu i kostime za lutkarske predstave „Bajka o Sarajevu“ i „Tajna dvorske lude“ u Pozorištu mladih Sarajevo.

Radio je kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za vajarstvo i na Pedagoškoj akademiji u Mostaru, na odsjeku za likovnu kulturu. Studijski boravio u Londonu 1982. g. Učesnik je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i autor značajnog broja smostalnih.

Također je i učesnik na brojnim likovnim kolonijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije