Velikani Katarina Kocka i Antun Marinić u fokusu otvaranja 12. Balet Festa

1
Radiosarajevo.ba
Velikani Katarina Kocka i Antun Marinić u fokusu otvaranja 12. Balet Festa
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izložba "Novi Format"

Izložbom Novi Format, koja je posvećena velikanima bh. baleta Katarini Kocka i Antunu Mariniću, večeras je u Galeriji "Novi Hram" otvoren 12. po redu Balet Fest.

Vrijednom kolekcijom prikazana je bogata arhiva baleta kao svojevrstan pečat svih urađenih izložbi.

"Mnogi su pisali o igri i plesu velike Katarine Kocke koja je ostavila traga kao balerina, asistent ali i čovjek. Danas ona živi i radi u Mariboru, ona je bila sretna da ima Antuna Marinića za kolegu. Da je živ bio bi ponosan što radimo izložbu o njemu", istakla je prethodno Edina Papo, direktorica Balet Festa.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Njemu su se divili, imao je posebnu harizmu, stigao je do veličine vlastite kreacije Gvazimoda koju je igrao, podjetila je Papo i kazala: "Podigao je nivo baletske naracije do snage riječi. Njegova baletan ličnost bila je iznimna, pamtit ćemo ga kao ličnost koja je radila sjajno, zaista je ostavio neizbrisiv trag".

Dizajner BFS Emir Operta naglasio je da su fotografije za ovu izložbu jedinstvene, crno-bijela varijanta, odražavaju pokret u baletu i dočaravaju dinamiku plesa.

Izložbeni prostor Galerije “Novi Hram” omogućio je da neke od tih fotografija budu u velikom formatu, izdvojene, u gotovo prirodnoj veličini.

Djelić ove sjajne izložbe, pogledajte u našoj galeriji slika. 

Opširnije o Balet Festu čitajte na zvaničnoj stranici, kao i na portalu Radiosarajevo.ba u narednim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije