Uskoro 12. Balet Fest: Ponovo ćemo uživati u plesnim predstvama

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro 12. Balet Fest: Ponovo ćemo uživati u plesnim predstvama
Oficijelni vizual / Najava 12. Balet Festa

Jedini festival baletne umjetnosti u Bosni i Hercegovini u finišu je priprema. Po dvanaesti put u Sarajevu će biti održan Balet Fest, od 17. do 28. septembra

Iako ćemo među zanimljivim repertoarom tri predstava gledati online, ohrabruje najava da će Balet Fest ove godine vratiti plesače na scenu, a publiku u dvoranu, nakon dužeg perioda covid ograničenja. 

Na današnjoj najavnoj konferenciji za medije, novi direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić podvukao je da je balet u našoj zemlji prisutan više od 70 godina, ali da trenutno prolazi veoma težak period. Stoga je značaj Balet Festa kao jedinog plesnog festivala u zemlji još veći.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

 Najava 12. Balet Festa - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Najava 12. Balet Festa

"Nisu nam potrebni ovakvi festivali samo kao komparacija s drugima, već i kao nešto što je uobičajeno u drugim sredinama. Želim da Balet Fest dobije još veću afirmaciju i podršku", istaknuo je. 

Osvrnuo se i na povratak kulturnog života u Sarajevu te najavio značajnu ulogu Narodnog pozorišta u tome: 

"Život se vraća u ovaj grad, a "Kuća na obali" kao hram kulture postaje centar, svojevrsni art hub koji je otvoren umjetnicima iz BiH i čitavog svijeta", naglasio je Mustafić. 

Najavljujući dvanaesto izdanje, direktorica Balet Festa Edina Papo otkrila je da će u njegovom fokusu biti velikani Katarina Kocka i Antun Marinić sa svojom golemom umjetničkom ostavštinom i utjecajem na sarajevski balet. Ovom dvojcu bit će posvećena izložba Veliki format kojom se 17. septembra u Novom Hramu otvara Balet Fest, kao i stručna konferencija koja će se održati 27. septembra u Bošnjačkom institutu. 

Edina Papo - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Edina Papo

Na zvaničnom YouTube kanalu Festivala bit će prikazane tri online predstave, u produkciji Bitef Dance Company, te baletnih ansambala SNG Maribor i HNK Split.  

Uživo će biti izvedene dvije predstave u produkciji Plesnog teatra Ekaterinburg iz Rusije: "Chopin, Carte Blanche" i "PIČ (Petar Iljič Čajkovski)" za koje je Edina Papo rekla da čine dijalog između plesne umjetnosti 19. i 21. stoljeća.

Zanimljiva će biti i predstava "Grand hotel" u produkciji teatra Madlenianum, koreografa Aleksandra Saše Ilića koja stiže iz Srbije. Takođe, imat ćemo priliku gledati i sarajevski ansambl na Gala koncertu 28. septembra. 

Opširnije o Balet Festu čitajte na zvaničnoj stranici, kao i na portalu Radiosarajevo.ba u narednim danima.  

 Najava 12. Balet Festa - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Najava 12. Balet Festa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije