Otvorena izložba “BiH kinematografija 1947-1994”

6
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba “BiH kinematografija 1947-1994”
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba “BiH kinematografija 1947-1994”

Izložba “BiH kinematografija 1947-1994” otvorena je danas u 13.00 sati.

Ova izložba predstavlja krunu rezultata rada Filmskog Centra Sarajevo na čelu sa v.d. direktoricom Ines Tanović postignutog u posljednje dvije godine.

Izložba je postavljena na adresi Fadila Jahića Španca 1, u restauriranom arhitektonskom dijelu nekadašnjeg filmskog studija “Sutjeska” koji se sastoji od depoa u kojem se čuva filmska građa u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo i ostalih premisa.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Filmska građa u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo proglašena nacionalnim spomenikom, čemu su predhodili projekti registrovanja i osnivanja besplatnog kina Free Kino Valter, prva i druga edicija kataloga igranih filmova, renoviranje depoa i prezervacija filmskog materijala kojem je prijetilo propadanje, kao i osvajanje ACAP nagrade USA za digitalizaciju u vrijednosti od preko pola miliona KM.

Izložba je spoj printanih eksponata iz kojih izdvajamo timeline igranih filmova i zid slavnih filmskih radnika i instalacije u formi materijalnog naslijeđa putem kojeg se posjetioci mogu upoznati i edukovati o filmu.

Ovo je druga izložba bosanskohercegovačke kinematografije koja se oslanja na istraživanja i eksponate izložbe “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)” u saradanji sa Historijskim muzejom BiH i Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, a koja je za cilj imala odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku i ukazati na bogato filmsko naslijeđe.

Svi zainteresirani za obilazak izložbe mogu najaviti svoj dolazak na telefon: 033 873-027 ili na mail info-fcs@fcs.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije