Objavljen program Šestog AJB DOC Film Festivala

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen program Šestog AJB DOC Film Festivala
Foto: Al Jazeera Balkans / AJB DOC 2023.

Šesto izdanje Festivala međunarodnog dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koje će biti održano od 8. do 12. septembra u Sarajevu, donosi 24 dokumentarca koja promovišu ljudska prava.

Program je dostupan na oficijelnoj web-stranici Festivala, ajbdoc.ba, a bit će prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC), Cineplexxu Sarajevo i Kamernom teatru 55.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 iz 19 zemalja, koja će biti prikazana u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SmartDoc, te dvije specijalne projekcije, od čega je šest svjetskih premijera, jedna internacionalna, 12 regionalnih i pet bosanskohercegovačkih.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Sve češće kršenje i uskraćivanje temeljnih sloboda i prava pojedinaca i grupa širom svijeta, koja bi trebala biti zagarantovana svakom ljudskom biću, ali nisu, nametnuli su temu vodilju Šestog AJB DOC Film Festivala – RIGHT(S)/PRAVA – tako će i filmovi koji se prikazuju biti vođeni ovom temom.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC Film Festivala, ističe da se AJB DOC već pozicionirao kao važan festival dokumentarnog filma u Evropi.

Upoznajte članove internacionalnog stručnog žirija na 6. ABJ DOC Film Festivalu

Upoznajte članove internacionalnog stručnog žirija na 6. ABJ DOC Film Festivalu

"Pronašli smo svoj termin i nišu u svijetu dokumentarnog filma a to su dokumentarci namijenjeni televizijskom emitovanju. Odlično sarađujemo s regionalnim i evropskim festivalima koji baštine dužu tradiciju, ali uz pomoć naše matične TV Mreže uspjeli smo postati važan akter u ovoj industriji i gradimo svoju poziciju sigurno. Kad je riječ o ovogodišnjem programu, imamo filmove koji su inspirirajući i dolaze iz svih dijelova svijeta, snažne priče koje gledaoce neće ostaviti ravnodušnim, ali će publici možda, ipak, najinteresantniji biti filmovi s temama iz naše regije. Nadam se da će kina biti puna ne samo na tim, već i na drugim projekcijama, jer zaista je teško reći koji je bolji", dodao je Fočo.

Govoreći o programu Festivala, selektorica Lejla Dedić kaže: "Pri odabiru filmova vodili smo se standardima Al Jazeere, fokusirajući se na kvalitetu produkcije, jačinu teme i unikatan pristup autora u pričanju priče koja će postati bliska publici. Nama selektorima, kao i samom Festivalu, autori i publika su najbitniji".

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri: reditelj Vitalij Manski, rediteljica Bernadett Tuza-Ritter, producentica Vanja Jambrović, reditelj Nermin Hamzagić i producent Mohamed Elmongy.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

O pravima na šestom AJB DOC Film Festivalu

O pravima na šestom AJB DOC Film Festivalu

Također, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom i u partnerstvu sa Samsungom i UNFPA-om, bit će održan trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” namijenjen mladim autorima iz regije, a pod vodstvom Farisa Bajrića.

Kao jedan od veoma važnih dijelova Festivala, već drugu godinu zaredom, u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom bit će održani AJD Industry Days @AJB DOC, susreti za profesionalce iz dokumentarne industrije koji omogućavaju umrežavanje autorima dokumentarnih filmova s donosiocima odluka s Balkana i šire, te olakšavaju finansiranje i produkciju dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike kao i podršku u emitovanju, distribuciji i prodaji njihovih djela medijskim kućama i emiterima širom svijeta.

Osim projekcija, dokumentarnih filmova Šesti AJB DOC donosi i bogat popratni program, izložbu fotografija i panel-diskusiju.

Uz otvaranje Festivala u Bosanskom kulturnom centru (BKC) bit će otvorena izložba crno-bijelih fotografija Đorđa Kostića, Al Jazeerinog producenta Digitalne redakcije i dopisnika iz Beograda, koja je također vođena temom Festivala. Izložba je otvorena za sve posjetioce do zatvaranja Festivala, uz besplatan ulaz. Autor je posvećuje Sarajevu, u kojem su nastale njegove prve crno-bijele fotografije, i Al Jazeeri Balkans "njegovoj drugoj kući".

U saradnji s kulturnim centrom Oyoun iz Berlina bit će održan panel "Uloga filma i umjetnosti u kulturi sjećanja: ruandska, ujgurska i bosanska perspektiva". Učesnici su Suli Kurban, novinarka i filmska radnica, Esther Mujawayo, sociologinja, aktivistica i osnivačica udruženja udovica Ruande, i Nihad Kreševljaković, voditelj programa Modula memorije (MESS).

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije