Uživanje na otvorenom: Sarajevo Outdoor Festival donosi avanturu i zabavu na Skakavac

1
Radiosarajevo.ba
Uživanje na otvorenom: Sarajevo Outdoor Festival donosi avanturu i zabavu na Skakavac
Foto: Saopćenje / Vodopad Skakavac

Prvi vikend septembra rezervisan je za Sarajevo Outdoor Festival.

U očaravajućem ambijentu platoa Skakavac nadomak Sarajeva posjetioce očekuju brojne avanturističke, sportske aktivnosti i zabavni sadržaji na otvorenom.

Ovaj dvodnevni događaj je prilika za jedinstveno iskustvo jer osim što ćete 2. i 3. septembra provesti vikend u prirodi, on će biti ispunjen nizom sportskih, edukativnih i muzičkih aktivnosti, kao što su međunarodne Skakavac Trail trke, revijalni događaj u sportskom penjanju, sesije joge, izložbe slika na otvorenom, edukativne sportske radionice, biciklistička trka i koncert.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Sarajevo Outdoor Festival i njegov bogati program osmišljeni su s ciljem promocije turističkih sadržaja i prirodnih ljepota glavnog grada BiH, ali i cijele zemlje.

Na poznatom izletištu bit će živo već od subote 10 sati kada je planiran početak prvih Trail trka (polumaraton, rekreativna, canicross, B2B trail), ali i penjačkog pohoda Skakavac Climbing na Bijeloj stijeni na Bukoviku, nakon kojeg slijedi šetnja od platoa do vodopada Skakavac. Ljubitelji joge će imati priliku za Pozdrav Suncu sa poznatog izletišta, a ljubitelji slikanja i edukacija u oblasti sporta također će moći pronaći nešto zanimljivo za sebe.

Film "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak dobio posebno priznanje

Film "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak dobio posebno priznanje

Skakavac MTB Tour, brdska biciklistička trka za rekreativne i profesionalne bicikliste, prolazi najatraktivnijim predjelima ovog spomenika prirode, uz start i cilj na platou vodopada.

Posebna pažnja će biti posvećena promociji outdoor turizma. Sajam "Enjoy Outdoor Sarajevo" će biti prilika za izlaganje i predstavljanje jedinstvenih proizvoda avanturističkog i sportskog turizma, sportske opreme, domaće i autohtone hrane, sportskih klinika, turoperatera, sportskih društava i klubova za domaće i inostrane turiste.

Grupa Zoster, jedan od omiljenih bh. bendova, svojim najvećim hitovovima zabavljat će prisutne u subotu od 17 sati, dok je drugi dan biti posvećen Skakavac Hikingu i planinarskoj turi "Skakavac Hike & Via Ferrata". Tura kreće sa Uževice i obilazi vodopad Skakavac i vidikovac Čardaklije, a planinarima će biti omogućeno i penjanje Via Ferrate.

Predsjednik PD Skakavac Amir Bašić poručio je da ova manifestacija spaja snagu prirode i strast entuzijasta prema aktivnostima na otvorenom.

Sarajevo Outdoor Festival
Foto: PD Skakavac Sarajevo / Sarajevo Outdoor Festival

"Sarajevo Outdoor Festival je izuzetna prilika da se istraže prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, doživi avantura i uživa u jedinstvenom iskustvu koje nudi Spomenik prirode Skakavac. Želimo motivisati građane i turiste da provode više vremena na našim planinama i pokažemo da su mogućnosti za razvoj ekološki održivog turizma zaista velike", istakao je Bašić.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić poručio je da je ovaj festival spoj ljubavi prema prirodi i aktivnom načinu života.

"U saradnji s našim partnerima želimo pokazati da je moguće istinski uživati u svim aktivnostima na otvorenom, a istovremeno se odgovorno ponašati prema prirodi", izjavio je Mandić.

Čestitke: Emana Tabaković dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje

Čestitke: Emana Tabaković dobila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje

Svi ljubitelji sporta, avanturizma i odmora u prirodu pozvani su da dođu na Skakavac, prošetaju, uživajtu u prirodi i dožive ovaj lokalitet na poseban način, poštujući prirodni sklad Skakavca.

Sarajevo Outdoor Festival organizuje Planinarsko društvo Skakavac uz specijalnog partnera - Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine i u partnerstvu sa projektom "Nature for Recovery" koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka kroz program EU4BusinessRecovery, projektom USAID Turizam, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Općinom Centar Sarajevo, Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom, Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja KS i Kantonalnom upravom civilne zaštite KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije