Pogledajte najsimpatičnije trenutke Skakavac Traila: Canicross utrka s psima

0
V.A.Z.
Pogledajte najsimpatičnije trenutke Skakavac Traila: Canicross utrka s psima
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Canicross utrka Skakavac Trail 2022

Na jučer održanom šestom po redu Skakavac Trailu, posebna pažnja bila je posvećena četveronožnim ljubimcima.

Canicross utrka namijenjena je psima i njihovim vlasnicima, a na ovogodišnjem Skakavcu a za star je podijeljeno petnaestak startnih brojeva. Odim pasa koji su trčali sa svojim vlasnicima, tu su bili i psi iz azila sa kojima su trčali dobrovoljci.

Trčalo se na stazi koja vodi kroz najljepše predjele Spomenika prirode Skakavac, ukupne dužine 7 kilometara.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

U Ženskoj konkurenciji najbolja je bila Jasna Hadžimehmedović Bekrić sa svojim udomljenim psom Maksom koji je već iskusan trkač. Slijede Aida Fehimović (2) i Elma Rovčanin - Ostrogorac (3), dok su u muškoj konkurenciji slavili Karl Wurster (1), Davorin Sekulić (2) i Oliver Jović (3). 

Završen 6. Skakavac trail, ovo su pobjednici
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Završen 6. Skakavac trail, ovo su pobjednici

Planinarsko društvo Skakavac je zaslužno za uvođenje ove discipline u našoj zemlji. Prvi put canicross utrka je održana upravo na Skakavcu 2019. godine.   .

U našoj fotogaleriji pogledajte šta je na startu zabilježio naš fotoreporter Admir Kuburović.

​Osnovne značajke canicrossa


Trčanje sa psima u formi canicrossa kao zasebna disciplina razvilo se iz treninga sportskih pasa koji zimi vuku zaprege, a održavaju kondiciju čitave godine, odnosno i onda kad nema snijega. To je nova disciplina koja je postala popularna  u 2000-tima, a 2003. godine održano je prvo svjetsko prvenstvo.

International Federation of Sleddog Sports, krovna organizacija u okviru koje se organizuju kontinentalna i svjetska prvenstva, propisuje da canicross staze moraju biti dugačke između dva i osam kilometara te da njihove tehničke značajke ne smiju ugrožavati sigurnost natjecatelja – čovjeka i psa. Imajući to u vidu, podloga staza mora biti pretežno zemljana jer to psima najviše odgovara, a posebno se vodi računa i o vremenskim uslovima na dan utrke.

Sportska događanja na kojima se trči canicross, obuhvaćaju i bikejoring – disciplinu u kojoj pas vuče biciklista, scootering – disciplinu u kojoj pas vuče čovjeka koji je na specijaliziranom skuteru, te zapregu koju vuče četiri do osam pasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije