Film "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak dobio posebno priznanje

0
Radiosarajevo.ba
Film "Ekskurzija" rediteljice Une Gunjak dobio posebno priznanje
Foto: Društvene mreže / Scena iz filma

Na Filmskom festivalu u Lokarnu nagrađeni su filmovi, a naslovu Ekskurzija bh. rediteljice Une Gunjak, pripalo je posebno priznanje.

Film Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, osvojio je nagradu Zeleni leopard - nagrada se dodjeljuje filmu koji najbolje održava ekološku temu.

Oba filma će u okviru takmičarskog programa - igrani film i biti prikazani izvan konkurencije, piše BHRT.

Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘

Ovo je najtraženiji kriminalac Europe: ‘Imao je 13 godina, a već su ga svi znali‘

Sarajevo Film Festival traje do 18. augusta, a kompletan program festivala možete pronaći na zvaničnoj web-stranici.

Film Ekskrzija sniman je u Sarajevu 22. aprila do 29. maja 2022. godine, i realizovan je kao koprodukcija 6 zemalja – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Francuske, Norveške i Katara. Film su podržali Fondacija za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Film je priča o djevojčici Iman. Dok se njen, deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi eksurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije