Planinarsko društvo Skakavac nastavlja promociju sarajevskih planina

0
Radiosarajevo.ba
Planinarsko društvo Skakavac nastavlja promociju sarajevskih planina
Foto: PD Skakavac / Artefakti pronađeni na nalazištu kod Šišana

Na planini Ormanj, udaljenoj dvadesetak kilometara južno od Sarajeva, proteklih dana je u volonterskim akcijama uređena planinarska staza prema brdu Šišan.

Prema rezultatima arheološkog istraživanja iz prošlog vijeka na ovom brdu i njegovoj okolini su otkriveni ostaci grnčarije iz predhistorijskog i rimskog doba, a na samom vrhu brda pronađeni su ostaci suhozida koji vjerovatno potiče od neke stražarnice. 

Planinarsko društvo Skakavac u partnerstvu sa planinarskim društvom "FASTO" kroz organizaciju trke Ormanj trail koja će se održati  29.oktobra 2022. godine, promoviše ovo skoro nepoznato područje i čini dostupnim planinarima, trkačima i ljubiteljima aktivnosti u prirodi.

"Trčim za mir": Prijavite se na mostarsku trku mira i zdravog stila života

"Trčim za mir": Prijavite se na mostarsku trku mira i zdravog stila života

Prijave za trku su otvorene i traju do 14. oktobra 2022. godine. Staza je dužine 6,5 kilometara i prolazi raznovrsne šumske puteve, izvore, brdo Šišan, stjenoviti greben i vrh Ormanja na 1144 metara nadmorske visine, što je čini idealnom za sve one koji po prvi put žele iskusiti planinsko trčanje.

Motivi sa artefakata pronađenih na nalazištu kod Šišana korišteni su za izradu logotipa događaja i  finišerskih medalja trke koje izrađuje grnčarska radionica JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Projekat osim poboljšanja zdravlja kroz sportske aktivnosti ima za cilj promociju lokalne zajednice, njenih resursa i razvoj volonterizma.

Još uvijek nije dovoljno poznato da na Ormanju postoji ferata i brojni uređeni smjerovi za sportsko penjanje, a ovaj projekat će skrenuti pažnju javnosti na bogatstvo kulturno-istorijskih i sportskih sadržaja planine Ormanj.

Sve informacije o trci (staza, vrijeme trke, način prijave, cijena kotizacija) su dostupne na web stranici Ormanj trail, kao i više informacija o samom projektu za one koji bi željeli podržati projekat i doprinijeti razvoju lokalne turističke ponude. 

Prijavite se i zajedno otrkivajmo bogatstva planine Ormanj! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije