Ministarstvo kulture i sporta KS: Za podršku bh. kinematografiji izdvojeno 5,4 miliona KM

1
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo kulture i sporta KS: Za podršku bh. kinematografiji izdvojeno 5,4 miliona KM
Vlada KS / Vlada KS

Zahvaljujući podršci Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta KS, svake godine se izdvoje značajna novčana sredstva za stimulisanje, razvoj i unapređivanje filmskog stvaralaštva i filmske proizvodnje. U posljednjih nekoliko godina, ova oblast je dostigla veliki nivo razvoja u Kantonu Sarajevo. 

Bezrezervnu podršku i rast sredstava opredijeljenih za kinematografiju, Ministarstvo kulture i sporta KS pokazalo je kroz dodjelu grant sredstava za filmsku proizvodnju i dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju, a ukupna vrijednost podrške iznosi 5.401.412,70 KM. 

Značajna podrška izdvaja se i za Sarajevo Film Festival, koji je jedan od najznačajnijih filmskih, kulturnih i društvenih događaja u Sarajevu, BiH i regionu. Festival je generator pozitivne atmosfere u našem gradu sa značajnim uticajem na privredu, ekonomiju, turizam i ostale privredne grane. 

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Sarajevo je i grad filma UNESCO-a, što znači da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada, i kao takav, Sarajevo će uvijek biti prepoznatljivo kao centar filmske kulture, a što je i jedan od osnovnih zadataka resornog ministarstva. 

Zbog toga će Ministarstvo kulture i sporta KS u narednom periodu, u saradnji sa strukom, raditi na izradi strateških pravaca za razvoj u ovoj oblasti, gdje će pored već dokazanih autora, priliku za podršku dobiti i mladi režiseri i scenaristi. 

U interesu društva u Bosni i Hercegovini i svih ljubitelja filma i serija, Ministarstvo kulture i sporta KS će uvijek iskreno, posvećeno i transparentno podržavati razvoj bosanskohercegovačke kinematografije, kao i Sarajevo film festival. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije