Preporod, Napredak, Prosvjeta , La Benevolencija... od posebnog značaja za KS

0
Radiosarajevo.ba
Preporod, Napredak, Prosvjeta , La Benevolencija... od posebnog značaja za KS
Foto: Vlada KS / Sa press-konferencije

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je krajem protekle sedmice Odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, te je uputila na razmatranje Skupštini KS.

Ovom odlukom, obuhvaćena su temeljna udruženja kulture naroda BiH: BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta” i JKHD “La Benevolencija”, ali i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca – VKBI, Hrvatsko narodno vijeće BiH – HNV i Srpsko građansko vijeće Pokret za ravnopravnost u BiH – SGV, nakon što su također Vladi uputili inicijativu za dodjelu statusa udruženja od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

Potvrda statusa

'Proglašenje ovih udruženja od posebnog značaja za Kanton Sarajevo podrazumijeva njihovo uvrštavanje u Budžet KS i osiguranje namjenskih sredstva za njihov rad i djelovanje, ali je i svojevrsna potvrda i priznanje društvenog statusa ovih temeljnih udruženja kulture naših naroda, kao i njihove povijesne i savremene vrijednosti, istaknuto je iz Vlade KS.

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

Bećirović otkrio detalje sa sjednice Predsjedništva BiH: "Mi nismo ni sateliti ni marionete Srbije"

U Sarajevu održana Svečana akademija povodom 120 godina utemeljenja HKD Napredak

U Sarajevu održana Svečana akademija povodom 120 godina utemeljenja HKD Napredak

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić kazao je da je ovo važan moment za Kanton Sarajevo, te da je riječ o historijskoj odluci koju je Vlada KS jednoglasno utvrdila.

“Riječ je o kvalitetnoj i odgovornoj odluci, kako bi ove temeljne organizacije mogle nesmetano funkcionirati. Mi ćemo nastaviti sufinansirati rad ovih sedam udruženja od javnog interesa za Kanton Sarajevo, a osim finansijskog aspekta moramo našu saradnju još unaprijediti. Unutar tih udruženja djeluje i veliki broj intelektualaca koji uživaju veliki autoritet i van granica Bosne i Hercegovine, te smatram da i kroz nevladin sektor možemo dati jedan poseban omaž svemu onome što se radi na polju kulture”, istakao je ministar Avdić

Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” izrazio je zadovoljstvo jer je Kanton Sarajevo, u kojem su historijska sjedišta temeljnih udruženja kulture naroda BiH, prepoznao njihov značaj i na ovaj način.

Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, je istakao dugogodišnju dobru saradnju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine koja su ostavila historijski važan trag u našoj kulturnoj i društvenoj povijesti.

Neometan rad

Kazao je da je inicijativa za dodjelu statusa udruženja od posebnog interesa za Kanton Sarajevo pokrenuta putem Međukulturnog vijeća temeljnih udruženja kulture naroda u BiH, kako bi se na adekvatan način riješio njihov pravni i društveni položaj, te osigurao neometan rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije