HKD Napredak: Hrvatski dužnosnici u BiH ne brane Komaricu od Dodika

Radiosarajevo.ba
HKD Napredak: Hrvatski dužnosnici u BiH ne brane Komaricu od Dodika
Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se danas saopćenjem povodom nedavnih optužni Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, na račun biskupa Franje Komarice.

Napadi predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika na banjolučkog biskupa Franju Komaricu predstavljaju otvorenu prijetnju koja je nedopustiva, stav je uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz kojega su pozvali sve odgovorne da biskupa zaštit,e ali i da se "ne dopusti da ostane zamagljena istina o progonima i obespravljenosti Hrvata u RS na koju on uporno ukazuje."

Reagirajući na ponovljene Dodikove optužbe i uvrede na račun biskupa Komarice ocijenili su kako se aktuelni predsjednik RS-a očevidno drži "stare komunističko-boljševičke direktive da svećenici trebaju ostati u sakristiji" te stoga ni biskup ne bi smio postavljati pitanja poput onoga šta je s pravima prognanih Hrvata.

Dodik je prošle sedmice najavio kako s biskupom Komaricom više neće razgovarati, no iz Napretka podsjećaju kako je svaki dijalog prekinut još prije pet godina i to voljom vlasti RS-a.

"Istina se ne može skriti, ma koliko Dodik 'ravnopravnost' Hrvata demagoški legitimirao trojicom ministara hrvatske nacionalnosti u vladi RS-a", navodi se u Napretkovoj izjavi.

Ističu kako se biskup ustrajno zalaže za male, obične ljude koji ne mogu ostvariti svoje neotuđivo i neupitno ljudsko pravo i biti sretni na svojoj očevini i djedovini, uživajući u punom ostvarenju svoga identiteta.

Dodik je pak, kako ocjenjuju, dužan odgovoriti na biskupovo legitimno pitanje "gdje su moji katolici i gdje su njihova prava", a žalosnim su ocijenili to što u biskupovu odbranu od Dodikovih napada nije stao niko od hrvatskih dužnosnika u BiH.

Iz HKD Napredak  iskazali su punu podršku biskupu Komarici u njegovom nastojanju da se izbori za život dostojan čovjeka za onih još desetak posto predratnih Hrvata-katolika u RS-u, te su apelirali i na hrvatske dužnosnike da se konkretno zauzmu za ono malo preostalih Hrvata u tom entitetu uz poruku kako "vapaj za istinom i pravdom banjolučkog biskupa ne smije ostati usamljen".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije