Sarajevo / Svečani božićni koncert oduševio publiku u Narodnom pozorištu

05. 01. 2019. u 21:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 101

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" iz Sarajeva održalo je večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu božićni koncert.

Predsjednik Upravnog odbora Društva i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić poručio je da Božić u svima treba da probudi samislost i ljubav prema ljudima.

Ovogodišnji koncert, koji se održava deveti put, otvorio je Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva, sa klasičnim repertoarom duhovnih božićnih kompozicija. 

Sarajevskoj publici se prvi put predstavio muzički sastav Katera iz Istočnog Sarajeva, koji izvodi duhovnu i tradicionalnu muziku.

Centralni dio manifestacije posvećen je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, čime je "Prosvjeta" željela da na muzički i umjetnički način oda počast završetku Velikog rata i dolaska mira u svijet, Europu, ali i na prostore BiH.

Sastav "Katera" izveo je Plavu grobnicu i Kreće se lađa francuska, duhovne pjesme Zvijezda se zasja vladike Nikolaja Velimirovića i Vezak je vezla djeva Marija, te autorske kompozicije poput pjesme Savka Čemedžinka.

Na koncertu je nastupio i sastav Trio Eudijates, koji je već prethodnih godina učestvovao na Božićnom koncertu "Prosvjete".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA