Božićna poslanica / Hrizostom: Nema mira bez dobre volje, a građani žive upravo suprotno

03. 01. 2019. u 13:02:00 N. Ka.

Shares: 12

Mir na zemlji i dobra volja među ljudima božanska je poruka i božanski vapaj, jer samo su oni alternative nemirima našeg savremenog svijeta i naše svakodnevnice - poručio je danas u Sarajevu mitropolit dabrobosanski Hrizostom u tradicionalnoj božićnoj poruci.

Istakao je da nema mira bez dobre volje te da danas građani upravo žive nešto sasvim suprotno od toga, a to su omraženost i otvorena mržnja.

"Prosto ostajemo zatečeni i zaprepašteni količinom zle volje i energijom kojom ona dejstvuje u svijetu i među nama. Braćo i sestre, ovakvim odnosima svijet se vraća u iskušenja velikih stradanja i nevolja kroz kakva smo već prošli", kazao je.

Apelovao je na sve, a prije svega na političke vođe kojima je narod iskazao povjerenje, da ličnim primjerom pokažu dobru volju u rješavanju svih otvorenih pitanja.

Naglasio je da nažalost ovogodišnji Božić dočekuje u velikoj tuzi i nevolji, jer je iznutra iz same Crkve napadnuto njeno jedinstvo.

Posebno je pozdravio sve prognane sa njihovih vjekovnih ognjišta i obespravljene od lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti te apelovao da se ne umore od traženja svojih prava niti da odustanu od svojih imanja i mogućnosti u BiH.

"Sretan i blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2019. godinu želimo radosnim pozdravom Mir Božiji - Hristos se rodi", zaključio je mitropolit Hrizostom u božićinoj poruci.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 7. januara slave hrišćanski praznik Božić – dan rođenja Isusa Hrista. Svi hrišćani slave Božić kao opštu slavu, jer je to prema vjerovanjima "dan rođenja najsvetijeg djeteta u historiji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja". Božić se praznuje tri dana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA