Sarajevo: Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio jutarnju Božićnu liturgiju

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio jutarnju Božićnu liturgiju
Pravoslavni vjernici u BiH i svijetu danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista, a u svim crkvama širom BiH počelo je služenje jutarnje Božićne liturgije.

Svetom jutarnjom liturgijom u Sabornoj crkvi u Sarajevu pravoslavni vjernici su obilježili hrišćanski praznik, a svetu liturgiju predvodio je Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Jutrošnjoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika koji su na ovaj način i svečano dočekali praznik.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je pravoslavnim vjernicima poručio u božićnoj čestitki da je Isus Hrist, Spasitelj i Iskupitelj svijeta svojim rođenjem, životom i naukom pokazao da se ovaj svijet uvijek i neprestano mora mijenjati, obnavljati ljubavlju i dobrotom, istinom i pravdom Božijom, da bi bio po mjeri Boga i čovjeka istovremeno.

“Rođenje Isusa Hrista jeste praznik dobre volje koju Bog objavi nama ljudima”, rekao je mitropolit. 

On  je pozdravio i  kadrinala nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića koji je prisustvovao liturgiji u Sabornoj crkvi.

”Hoćemo da vjerujemo i nadamo se da je naše ovogodišnje božićno zajedničarenje prvo u vašoj Katedrali, a danas nastavljeno u našoj Sabornoj crkvi svjedočanstvo našeg hrišćanskog opredjeljenja da svjedočimo svijetu ljudima mir Božiji, ljubav Božansku i dobru volju“, rekao je metropolit.

Mitropolit Hrizostom je podsjetio da osim prazničnih veselja, Bog očekuje da se ljubav prema Bogu podijeli sa bližnjima, ali ne u kontekstu samo uže ili šire porodice i rodbine, već svih ljudi koji sa nama žive u našim selima, naseljima, gradovima, državi i svijetu.

Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik. Nakon jutarnjeg bogosluženja vjernici odlaze kućama na objed sa porodicom i prijateljima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije