"Prije kabura – mrak" novo djelo Feđe Gudića: Najteže je biti čovjek

0
F.V.
"Prije kabura – mrak" novo djelo Feđe Gudića: Najteže je biti čovjek
FOTO: Facebook / Feđa Gudić

Pod naslovom "Prije kabura - mrak" u izdanju banjalučkog "Imprimatura" nedavno se pojavila nova knjiga autora Feđe Gudića.

Ovo je novo djelo pisca iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja koji se ranije javio djelom "Stojadin i druge priče", a koje je privuklo pažnju spisateljske publike, posebno ljubitelja kratke priče.

"Prije kabura – mrak" u 24 kratke priče osvjetljava cijeli jedan spektar ljudskih naravi i sklonosti: to su ćutljivi pravednici, plemeniti, beskičmenjaci, nasilnici, ravnodušni zlikovci, saborci, ljudi na posljednjoj granici zdravog razuma, piše Marija Pejić.

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

"...A lakoća jezika i izraza kojima se to posvjedočeno prenosi – pored zadržavanja čitalačke pažnje na najvažnijim, teško opažajućim detaljima – jeste najveća vrijednost takvih priča. Ipak, ne može i ne smije se zanemariti pritajena melanholija iza tog humora, neka vrsta razočarenja koje lebdi nad svakim optimističnim, obećavajućim početkom. Zato i postoji prije svačijeg kabura mrak, bio u pozadini ili ne, kojim niko ne uspijeva da manevriše stalno ili da mu se svaki put sakrije. Osjećajnost ove zbirke je u tami koja se nakratko – u pojedinim trenucima apsurda i smijeha – zaboravlja", zaključuje Pejić.

Gudić je rođen 1975. godine u Jajcu. Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu, a postdiplomski na Ekonomskom fakultetu u Zenici. Neke od njegovih pjesama objavljivane su u časopisu "Kvaka" u Hrvatskoj, kao i na Međunarodnom pjesničkom konkursu u Inđiji (Srbija) 2018. godine, a bio je i finalista konkursa za kratku priču "Priče iz komšiluka 2" u Banjoj Luci 2018. godine.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Gudić ističe kako je zbirka iako zlokobnog naslova ustvari spoj melanhonije, tragedije i komedije, što u stvari i jest najbliže ljudima na brdovitom Balkanu.

"Ono sto nas čeka poslije kabura je ionako misterija, zato ovo vrijeme prije kabura treba na najbolji način iskoristiti. Biti čovjek možda je i najteža stvar na ovom dunjaluku. Svi mi nosimo i borimo se sa svojim mrakom prije kabura, i niko od nas ne želi da dira onaj mulj na dnu naših stomaka, zato što ne znamo šta poslije slijedi. Zato i postoji prije svačijeg kabura mrak, bio u pozadini ili ne, kojim niko ne uspijeva da manevriše stalno ili da mu se svaki put sakrije. Ova zbirka se poigrava sa osjećajima koje većina nas skriva čak i od samih sebe, jer nikome nije u interesu da probije taj balon od iluzije", kaže nam Gudić.

Dodaje da je kao autor pokušao da "iz tog mulja" izvuče barem tračak svjetlosti koji postoji u svima nama.

"Ali se zbog mraka vremena u kojem živimo teško može nazrijeti", zaključuje Gudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije