Kafana "Mehka ćuna" je zaista postojala

Radiosarajevo.ba
Kafana "Mehka ćuna" je zaista postojala
Foto: Privatni album / Sa sinoćnje promocije

U motelu "Saraj" u Gornjem Vakuf-Uskoplju sinoć je promovirana zbirka "Stojadin i druge priče", prvijenac Feđe Gudića.

Zbirka je objavljena u izdanju Imprimatura d.o.o. iz Banje Luke, a iz štampe je izašla krajem novembra 2019. godine, o čemu smo ranije pisali.  

O knjizi su, pored autora, govorili Siniša Stanić, koordinator projekta "Priče iz komšiluka" i novinar portala Mondo.ba, profesor Ešref Karamustafić i izdavač Boris Maksimović. 

Kako je naglašeno, zbirka "Stojadin i druge priče", kao malo koja druga, predstavlja beskrajni kolorit jedne naizgled sasvim obične sredine koja se slučajnom prolazniku može učiniti kao svaka druga, ali koja, "viđena očima njenih stanovnika, poprima gotovo mitske dimenzije". 

U ovoj zbirci upoznajemo psa Šarkija, koji ima supermoć da predosjeti dolazak granata i prije nego što se čuje njihov zvuk, kabadahiju Mufida, koji se boji groma, stolara, gospodina i prevaranta Faketa, konobara Šefika iz kafane "Mehka ćuna" - koja je zaista postojala, a u knjizi možete otkriti i zašto se tako zvala. 

Kroz knjigu defiliraju različiti likovi. Među njima i Oleg, tužna djevojčica muškog imena koja ima jednu kraću nogu, Rezik, nesvakidašnji rudar iz Breze i mnoge druge fascinantne ličnosti kojima svaka manja sredina obiluje, "ali koje često ne primjećujemo iz prostog razloga što se previše naviknemo na njih". 

"Na moje veliko zadovoljstvo, sinoć je održana je promocija moje prve zbirke priča Stojadin i druge priče. Posebno sam sretan što je prva promocija održana u Gornjem Vakufu -Uskoplju, budući da je Vakuf moj rodni grad pa je samim time i odgovornost bila ogromna. Posjeta promociji premašila je sva moja očekivanja. Želim da naglasim moje izuzetno zadovoljstvo i sreću što sam svom gradu na ovaj način poklonio dio sebe, te da izrazim iskrenu zahvalnost svim svojim sugrađanima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj. Misija se nastavlja i dalje pa su u planu promocije Stojadina u Bugojnu, Zenici i Sarajevu", kazao nam je autor Feđa Gudić. 

Za muzički dio programa bio je zadužen Arman Bušatlić, koji je začinio odličan kulturni događaj u gradu na Vrbasu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije