:) / Buybook u 2019. objavio više od 50 naslova, poseban uspjeh postigli domaći autori

07. 01. 2020. u 16:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares:13

Izdavačka kuća Buybook u toku 2019. godine objavila je više od pedeset naslova. Poseban uspjeh postigli su domaći autori – dobitnici istaknutih književnih nagrada.

Roman Schindlerov lift Darka Cvijetića dobitnik je Kočićevog pera, a u izboru je i za književnu nagradu Fric koja će treći put po redu biti dodijeljena u januaru ove godine.

Roman Kintsugi tijela Senke Marić dobitnik je nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Asmir Kujović, autor zbirke Nestorov pehar, dobitnik je nagrade “25. novembar”, a zbirka je proglašena knjigom godine.

U bliblioteci Nulta stvarnost koju uređuje književnik Faruk Šehić objavljen je roman Uhvati zeca, prvijenac mlade autorice Lane Bastašić, koji je već preveden na devet jezika, a Bukača Martine Mlinarević jedan je od najtraženijih domaćih naslova u prethodnoj godini.

Na poziv izdavačke kuće Buybook turski nobelovac Orhan Pamuk gostovao je ove godine u Sarajevu.

Orhan Pamuk za Radiosarajevo.ba: Jedino uz multikulturalizam možemo preživjeti

U javnom razgovoru s direktorom Buybooka, Damirom Uzunovićem, osvrnuo se na svoj književni rad, a prisustvovao je i premijeri predstave Snijeg, nastale prema njegovom istoimenom romanu.

Tom prilikom objavljeno je reizdanje njegovog romana Muzej nevinosti koje u epilogu O ljubavi i Muzeju sadrži autorov odgovor na pitanje koje mu čitaoci najčešće postavljaju – Gospodine Orhane, jeste li vi Kemal?, kao i priču o stvarnom Muzeju nevinosti otvorenom četiri godine nakon objavljivanja romana.

U prethodnoj godini objavljen je roman Bjeguni, ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Poljakinje Olge Tokarczuk, te roman Bog malih stvari, indijske spisateljice Arundhati Roy koji joj je prije dvadeset i dvije godine obezbijedio nagradu Booker. U protekloj godini objavljena su i dva romana Elif Safak, jedne od najčitanijih autorica današnjice, Vašljiva palača i 10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu, dva romana popularnog francuskog autora Michela Houellebecqa, Serotonin i Platforma, te Klinasto pismo i reizdanje romana Kuća imama Kadera Abdolaha koji je otvorio prošlogodišnji, četvrti po redu, Internacionalni festival književnosti Bookstan.

Izdvajamo i zbirku Večer u raju Lucije Berlin čije su tek posthumno objavljene knjige dospjele na vrh liste bestselera New York Timesa, te roman Vernon Trodon, prvi dio popularne književne trilogije autorice Virginie Despentes. Među novitetima iz 2019. godine su i romani Sreća i Možda Easther dvaju popularnih savremenih autorica, Aminatte Forne i Katje Petrowskaje.

"Među naslovima domaćih autora izdvajamo knjigu Moji roditelji: Uvod istaknutog književnika Aleksandra Hemona. Zanimljiv je podatak da su ova knjiga i prethodno napisana Nije ovo tvoje na engleskom jeziku objavljene u jednoj knjizi. Knjiga Kraljevi i kraljice Bosne, mladog bosanskohercegovačkog ilustratora Emira Durmiševića koji je radeći na knjizi vješto iskombinirao svoje umjetničke sposobnosti s poznavanjem historije namijenjena je mladima baš kao i ilustrirana knjiga Plastelinci autora Nenada Veličkovića nastala prema ilustracijama figura od plastelina koje je u potpuno netipičnim okolnostima rata modelirao Zlatko Sarajlija koji nije više među nama i čiji će neobični svijet od plastelina biti trajno sačuvan zahvaljujući Veličkovićevom angažmanu. Nakon uspješnice Čuvarkuća, Tarika Đođića, koja je s nekoliko objavljenih izdanja oduševila čitalačku publiku, u ovoj godini objavljena je Divojka, njegova nova zbirka. Sve one koji su uživali u zbirci Moj muž makedonske autorice Rumene Bužarovske, obradovao je izlazak najnovije zbirke Nikuda ne idem kojom se Bužarovska potvrdila kao majstorica kratkih priča u kojima vješto kritizira balkanski mentalitet. Objavljeno je i novo izdanje knjige Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji Bore Ćosića koja je prije 50 godina bila u izboru za NIN-ovu nagradu", saopćili su iz Buybooka.

kako ističu, pored romana, zbirki priča i ilustriranih knjiga za mlađe čitaoce, važno je spomenuti i zbirku poezije Kavalov jek mladog pjesnika Srđana Sekulića i Nesvrstane pjesme Mehmeda Begića.

"Iza nas su i dvije opsežne biografije – Muhammed Ali: Životna priča, Thomasa Hausera nastala kao rezultat autorovog bogatog novinarskog iskustva i poznanstva sa ovom sportskom legendom, te U požaru svjetova. Ivo Andrić: Jedan evropski život, biografija nobelovca Ive Andrića. Njen autor, Michaela Martens, bio je gost ovogodišnjeg sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine Knjige u nišama, a knjiga je prvi prevod s njemačkog jezika doživjela upravo u našem izdanju. Proteklu godinu obilježilo je i finale popularne Napuljske tetralogije književnog fenomena Elene Ferrante", napomenuli su.

Izdavačka kuća Buybook i ove godine bila je jedan od izlagača na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber, kao i na beogradskom sajmu gdje je izlagala kao jedan od članova zajednice izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine.

"Godinu smo završili tradicionalnom književnom manifestacijom Noć knjige koju organiziramo na svoj rođendan, 26. decembra. Naš izdavački plan za 2020. godinu već je spreman, a do izlaska novih naslova uživajte u onima koje ste u prethodnoj godini propustili", navode iz Buybooka.

NEMA KOMENTARA