Kulturni događaji koji su obilježili 2019. godinu

Vesna Andree Zaimović
Kulturni događaji koji su obilježili 2019. godinu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Orhan Pamuk u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Bh svakodnevica zasigurno bi bila još sumornija da nema kulturnih događaja koji nadahnjuju, oplemenjuju i boje nam živote smislom univerzalnoga. Kulturni život bh. prijestolnice, srećom ali i zaslugama brojnih entuzijasta, imao je nekoliko sjajnih momenata u 2019. godini.

Događaj koji nas uvijek, iznova uvjeri da umjetnost stoji u odbrani dostojanstva ljudskog postojanja je Interancionalni teatarski festival MESS, koji je ove godine realizirao svoje 58. izdanje. Zbog smanjenog budžeta od Ministarstva kulture FBiH o čemu je festival obaviješten u posljednjem trenutku, nije bilo moguće održati posljednju predstavu, tako da su završetak i proglašenje pobjednika ostavljeni za oktobar 2020. godine. Umjesto ceremonije zatvaranja, na sceni MESS-a okupila se najvjernija publika, te umjetnici i umjetnice koji su time poslali poruku o važnosti ove manifestacije koja će naredne godine obilježiti 6 decenija postojanja. 

Protestni performans umjesto ceremonije zatvaranja 59. MESS-a - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Protestni performans umjesto ceremonije zatvaranja 59. MESS-a

Još jedan od festivala koji je važno spomenuti, a tek je doživio svoje prvo izdanje je "Sarajevo Fest - Umjetnost i politika", festival koji je u fokus stavio angažiranu umjetnost te predstavio izuzetna ostvarenja iz područja filma, teatra, muzike, uz brojne diskusije i debate.  

Postalo je pravilo da sarajevo film festival obilježi mjesec avgust, a od Sarajeva načini filmski centar regije. SFF je ove godine privukao rekordan broj posjetilaca, a počasno  Srce Sarajeva dobili su francuska glumica Isabelle Huppert,  poljski redatelj Pawel Pawlikowski i oskarovac, poznati brazilski redatelj  Alejandro G. Iñárritu

Najbolji film Take Me Somewhere Nice

Redovni pozorišni život postao je bogatiji za nekoliko predstava koje spadaju u sami vrh regionalne produkcije. U Sarajevskom ratnom teatru postavljena je predstava Bullying Collection koja govori o vršnjačkom nasilju. Narodno pozorište Sarajevo je postavilo tri izuzetne dramske predstave od kojih je svaka vrijedna pažnje publike i nadamo se da će biti često na repertoaru i u 2020. godini: Kavkaski krug kredom (po djelu Bertolda Brechta), Dogville (rađen na osnovu filma Larsa Von Triera), te Snijeg, predstava rađena po romanu Orhana Pamuka. Turski nobelovac prisustvovao je premijeri ove predstave, a tim povodom dao intervju i za Radiosarajevo.ba .  

Izdavačka kuća Buybook nije samo zaslužna za dolazak Orhana Pamuka, već i gostovanje brojnih drugih pisaca na festivalu Bookstan 2019. koji je otvorio Kader Abdolah. 

Kada je u pitanju Narodno pozorište Sarajevo, ova institucije takođe je producirala i nekoliko iznimnih naslova iz domena operne i baletne umjetnosti. Pomenimo izvrsne Boeme,  klasični balet Uspavana Ljepotica,  Ples s Mozatrom,  a ostat će zapamćen i koncert Hora NPS. Kraj godine obilježen je vrhunskom produkcijom velike Verdijeve opere Don Carlos.  

Opera Don Carlo na sceni NPS - undefined

Foto: Halid Kuburović: Opera Don Carlo na sceni NPS

Sarajevska filharmonija  je orkestar koji i dalje 'opslužuje' sarajevsku Operu i Balet, ali je i redovni koncertni repertoar podigla na visoki nivou, zahvaljujući pažljivom odabiru programa, vrhunskim gostujućim solistima i predanim radom muzičara. Podsjetimo samo na neke od koncerata: Carmen Suita za udaraljke,  Boštjan Lipovšek i Toshio Yanagisawa izvodili su Mozarta i Beethovena,  jedan od najperspektivnijih mladih violinista u Evropi Luka Ljubas, talijanski diriegent Giuseppe Bruno, te nezaboravni koncert za djecu - Muziko, odakle si. Poznati perkusionista Nebojša Jovan Živković posvetio je svoj koncert  preminulom kolegi Irfanu Kamenjaševiću, solisti na timpanima u Sarajevskoj filharmoniji.  

Sarajevske večeri muzike i ovog su maja u grad na MIljacki dovele neke od najboljih muzičara međunarodne slave, među kojima svakako treba spomenuti pijanistu Ivu Pogorelića i baritona Zorana Todorovića, te izvođenje oratorija Stabat Mater Gioachina Rossinija. 

Proslavljeni pijanista Ivo Pogorelić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Proslavljeni pijanista Ivo Pogorelić

Balet Fest svoje je deseto izdanje posvetio prvoj bh. balerini Rikici Levi

Izložba Teatar pod opsadom evocirala je sjećanja na jedinstven kulturni fenomen - bogatu teatarsku produkciju koja je bila vid otpora u opkoljenom Sarajevu. U Historijskom muzeju postavljena je veličanstvena izložba "Zagrljaj" Safeta Zeca,  koju možete pogledati do kraja Februara 2020. 

Izložba Teatar pod opsadom u Narodnom pozorištu Sarajevo - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Izložba Teatar pod opsadom u Narodnom pozorištu Sarajevo

Francuski filozof Bernard Henry Levy u Sarajevu je izveo svoju predstavu Looking for Europe, a tom prilikom dao intervju za Radiosarajevo.ba.

Posebno raduje činjenica da je UNESCO upisao Sarajevo na listu kreativnih gradova, prvenstveno zahvaljujući filmskoj umjetnosti.  Debitantski dugometražni film “Pun mjesec” bosanskohercegovačkog reditelja Nermina Hamzagića osvojio je nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj, dok je bosanskohercegovački glumac Alban Ukaj dobio nagradu za najboljeg glumca.

Film nam, očito, dobro ide, ali i dalje se u našoj zemlji ne snima koliko bi trebalo. S obzirom da je vlada Kantona Sarajevo uvrstila filmsku industriju za jedan od prioriteta za poticeje,  imamo pravo očekivati da će za očekivati je da će ovo utjecati i na intenzivniju produkciju u narednom periodu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije