Pesah, Uskrs, Vaskrs, Bajram: Koncertom ‘U dobroj volji slavimo Zajedno’ obilježavamo praznike

0
Radiosarajevo.ba
Pesah, Uskrs, Vaskrs, Bajram: Koncertom ‘U dobroj volji slavimo Zajedno’ obilježavamo praznike
Foto: BKC / Njegovanje muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti

April ove godine je savršena prilika za koncert kojim će se obilježiti blagdani abrahamskih religija u Bosni i Hercegovini: Pesah, Uskrs, Vaskrs i Ramazanski bajram.

Tim povodom u glavnom gradu se organizira koncert Sarajevskog gradskog orkestra u sklopu projekta "U dobroj volji - Slavimo zajedno" koji promovira međuetnički i međureligijski dijalog kroz kulturne aktivnosti.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 24. aprila 2023. godine, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra s početkom u 20.00 sati.

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

U Sarajevu obilježena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Ideja projekta "U dobroj volji – Slavimo zajedno" je da članovima temeljnih organizacija kultura BiH i građanima Sarajeva približi i objedini raznoliku kulturu naroda s naših prostora. Projekt realizira ŽKPHD "La Benevolencija" s partnerstvom i pod pokroviteljstvom CRS-a (Catholic Relief Services), a u saradnji s HKD "Napredak", BZK "Preporod" i SKPD "Prosvjeta".

Svojim aktivnostima, projektima, kulturnim djelovanjem, humanitarizmom, donacijama, stipendijama, ova četiri društva nastoje da, u skladu sa svojim mogućnostima, unaprjeđuju društvenu koheziju nasuprot veoma složenom društvenom narativu. Naša želja je da ispreplitanje kultura prikažemo u pravom svjetlu kao bogatstvo koje se treba njegovati, cijeniti i održavati, poručili su organizatori.

Sarajevo, tih dana: Dušan Sabo u BKC-u promovisao dnevnik napisan u opkoljenom gradu

Sarajevo, tih dana: Dušan Sabo u BKC-u promovisao dnevnik napisan u opkoljenom gradu

Program koncerta:

1. M. Spiller (1906-1982)
Suite im alten Style für Streichorchester, op. 18 (prije 1922)
2. M. Jeličanin (1935-1999)
Sinfonietta (1966)
3. V. Komadina (1933-1997)
Partita Bosniensis za kamerni gudački ansambl (1981)
4. A. Jažić (1987*)
Monophorm za gudački orkestar* (2008/2023) *djelo originalno napisano kao gudački kvartet, 2023. revidirano za gudački orkestar.

Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA

Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA

Sarajevski gradski orkestar ideja je koja okuplja prvenstveno muzičare iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih gradova i susjednih zemalja, a koji su svojim djelovanjem vezani za Sarajevo.

Nastala je još u aprilu 2019. godine, ali je zbog nedostatka institucionalne podrške svu svoju kreativnu energiju trošila isključivo na sami opstanak. Ideja o gradskom orkestru, rodila se s ciljem da se ukaže na važnost postojanja ansambla ovog tipa, kao prostora gdje mladi muzičarii mogu dobiti iskustvo sviranja u profesionalnoj sredini, svirati stilski raznolik repertoar, te obogatiti već stečena znanja.

Upoznajte Morgendust, nizozemsko-bosanski bend

Upoznajte Morgendust, nizozemsko-bosanski bend

Cilj orkestra je da ukazuje na važnost umjetničke muzike u savremenom društvu i njenog adekvatnog vrednovanja, ali i na nedostatak odgovarajuće infrastrukture koja bi podržala rad i djelovanje profesionalnih gmuzičara u Sarajevu.

Orkestar djeluje pri Udruženju za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti "Artissimo", a u svojoj prvoj koncertnoj sezoni 2021./2022. samostalno su i bez proračuna organizirali i održali 5 cjelovečernjih koncerata i predstavili se na dva međunarodna festivala – Orfej i Vareš Classic Festival, poručuju iz HKD Napredak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije