Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA

0
Radiosarajevo.ba
Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA
Foto: Fotomia / Klavirski duo Teresa Trevisan i Flavio Zaccaria

U okviru proljetnog programa Koncertne sezone Muzičke akademije UNSA, nastupit će klavirski duo Teresa Trevisan i Flavio Zaccaria. Koncert će biti upriličen u četvrtak, 20. aprila 2023. u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" u 19:00 sati.

Publika će prisustvovati nesvakidašnjoj interpretaciji Simfonije br. 3 u Es duru op. 55 (Eroica) Ludwiga van Beethovena u aranžmanu za klavir četveroručno, koji je priredio Alfredo Casella.

Teresa Trevisan i Flavio Zaccaria debitirali su 2002. godine na Interfestu u Bitoli (Sjeverna Makedonija) kada su uspješno izveli Brandenburške koncerte Johanna Sebastiana Bacha u rijetkom aranžmanu za klavirski duo Maxa Regera, koji je revidirao Filippo Trevisan. Njihova interpretacija naišla je na uspjeh i afirmativne reakcije u širim krugovima kritike i publike.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Svoj rad duo temelji na kombinaciji individualnih muzičkih iskustava proisteklih iz različitih škola i saradnje s različitim profesorima. Trevisan je bila studentica Konzervatorija "Giuseppe Tartini" u Trstu (klasa: prof. Luciano Gante) i Ecole Normale de Musique "Alfred Cortot" u Parizu (klasa: prof. Aquiles Delle Vigne), dok je Zaccaria studirao na Konzervatoriju "Benedetto Marcello" u Veneciji (mentori: prof. Eugenio Bagnoli, prof. Ugo Amendola i prof. Bruno Mezzena). Različite razvojne puteve ujedinilo je zajedničko interesovanje za glavnim repertoarom i specifičnim aspektima izvođenja koje podrazumijeva klavirski duo.

Od 2002. Trevisan i Zaccaria usmjereni su ka produbljivanju manje poznatih djela. Godine 2006. njihov CD, posvećen djelima Maxa Regera (Suite op. 16 i Sechs Klavierstücke op. 94), koji je objavila izdavačka kuća Velut Luna, nagrađen je počasnim priznanjem na International Web Concert Hall Competition.

Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA
Foto: Fotomia: Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA

Nakon projekta "In Search of Roots" (U potrazi za korijenima), duo je sa perkusionistom Fabiànom Perez-Tedescom nedavno snimio još dva DVD-a/CD-a za italijansku diskografsku kuću Limen Music s djelima Maxa Regera, Béle Bartóka (Sonata za dva klavira i udaraljke, Sz. 110) i Sergeja Rahmanjinova (Simfonijski plesovi op. 45 u aranžmanu za dva klavira i udaraljke).

Duo je koncertirao u Italiji, Albaniji, Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Litvaniji, Nizozemskoj, Portugalu, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Turskoj itd.

Od 2009. Trevisan i Zaccaria sarađuju sa Italijanskom istraživačkom i akademskom mrežom (GARR) na razvoju projekta LoLA (Low Latency Audio Visual Streaming System) kojim se nastoje razviti mogućnosti audio-video veza na daljinu u realnom vremenu.

U novembru 2010. duo je upriličio svjetsku praizvedbu na daljinu između IRCAM-a u Parizu i Konzervatorija "Giuseppe Tartini" u Trstu.

Koncert se realizira kao dio aktivnosti studijske posjete Terese Trevisan, profesorice na Konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu, kao dio Erasmus+ programa akademskih razmjena.

Ulaz na koncert je slobodan. Više informacija: mas.unsa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije