Vaskrs u Sarajevu: Obilježen najveći hrišćanski praznik

8
AA
Vaskrs u Sarajevu: Obilježen najveći hrišćanski praznik
FOTO: AA / Vaskrs u Sarajevu

Pravoslavni vjernici širom svijeta, pa tako i u regiji, danas obilježavaju najveći vjerski praznik Vaskrs, koji simbolizuje uskrsnuće Isusa Hrista.

U Sarajevu je liturgija služena u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice, gdje je prisustvovao veliki broj vjernika.

Vaskrs je najveći praznik pravoslavnih vjernika, a suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih. Širom svijeta, pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar slave Vaskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Na ovaj dan se skidaju oltarske dveri kako bi se skrenula pažnja na to da je, kako hrišćani vjeruju, Isus Hrist uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata.

Pravoslavni vjernici najprije obilježavanje praznika počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje, ili sjedinjenje s Bogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije