Otvoren 29. Sarajevo Film Festival, glavni grad BiH postaje centar svijeta filma

6
Radiosarajevo.ba
Otvoren 29. Sarajevo Film Festival,  glavni grad BiH postaje centar svijeta filma
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović na SFF-u

U Sarajevu je večeras otvaren 29. Sarajevski Film Festival.

Kako su ranije potvrdili organizatori, na programu je više od 220 filmova iz cijelog svijeta, sa 49 premijera iz regije Zapadnog Balkana.

Dio festivalskog programa imat će priliku vidjeti i publika u Tuzli i Mostaru.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvorio je film POLJUBITE BUDUĆNOST (KISS THE FUTURE) u režiji Nenada Čičina-Šaina (THE TIME BEING), čiji scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter (MISS SARAJEVO).

Ekipa filma "Kiss the Future"

U filmu su se se pojavili Bono Vox, The Edge, Adam Clayton, Bill Clinton, Christiane Amanpour, Mirsad Purivatra, Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Ćatal Hurem, Boris Šiber i Srđan Gino Jevđević.

Ova neizbježno aktuelna priča o sarajevskom otporu tokom opsade grada 1990-ih prati gradsku alternativnu scenu, koja je koristila muziku i umjetnost kako bi izazvala promjene i privukla svjetsku pažnju, a poslijeratni koncert grupe U2 bio je proslava teško osvojene pobjede grada nad nacionalizmom.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

Dobro došao, prijatelju: Bono Vox stigao u Sarajevo

Dobro došao, prijatelju: Bono Vox stigao u Sarajevo

Kako je ranije pisao portal Radiosarajevo.ba, Bono Vox, slavni pjevač grupe U2 stigao je oko 17.30 sati u petak, 11. augusta, u Sarajevo.

Bono je sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevu u društvu trinaest osoba, među kojima su, kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, i gitarista David Howell Evans, poznatiji pod nadimkom The Edge, irska aktivistkinja i supruga Bona Voxa Alison Hewson, irski filmski i televizijski producent Alan Moloney.

Ekipa filma "Kiss the Future"

Narednih osam dana bit će prikazano 235 filmova iz 59 zemalja u 18 programa. Svjetske premijere imat će 69, a međunarodne devet filmova.

Za Srce Sarajeva se u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – takmiči 49 filmova.

Festival se svečano zatvara 18. augusta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije