Mustafićeva predstava 'Naš razred' - ukupna pobjednica Igara u Jajcu

Radiosarajevo.ba
Mustafićeva predstava 'Naš razred' - ukupna pobjednica Igara u Jajcu
Zavjesa je spuštena na 35. Pozorišne igre u Jajcu - poznati teatarski festival na kojem se natječu predstave iz naše zemlje.

Ukupna pobjednica festivala je predstava “Naš razred“ Kamernog tetatra 55 u režiji Dine Mustafića

Ova predstava proglašena je za najbolju  po ocjeni Stručnog žirija, u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić.

Također glumicama u predstavi Tatjani Šojić za ulogu Rachelke i Gordani Boban za rolu Zoche pripale su glumačke nagrade. Željka Udovičić Pleština dobila je nagradu za dramaturgiju, Lejla Hodžić za kostimografiju i Vedran Hrustanović za scenografiju.

Opšrinije o ovoj izvrsnoj predstavi čitajte u intervjuu s eedateljem:
Dino Mustafić o predstavi 'Naš razred': Fašizam je zavodljiv u svom kiču

Za režiju predstave „Sinovi umiru prvi„ suvremenog hrvatskog dramatičara Mate Matišića, a u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, nagrađen je Marko Misirača. To je po ocijeni žirija publike, najbolja predstava, a za ulogu Mićuna Aleksandar Stojković primio je jednu od pet glumačkih nagrada.

Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora pripala je Igoru Štiksu za „Brašno u venama„, dok je glumačku nagradu primio Admir Glamočak za ulogu Igora u toj predstavi.

Jasna Žalica dobila je također glumačku nagradu za ulogu Karen Nash u predstavi Neila Simona „Hotel Plaza“ u režiji Admira Glamočaka i izvedbi mostarskog Narodnog pozorišta.

Festival Pozorišnih igara BiH inače ima pet ravnopravnih nagrada za najbolja glumačka ostvarenja. Najbolji mladi glumac na Festivalu je Ivan Skoko koji igra Špicka u predstavi Christophera Duranga „Vanja i Sonja i Maša i još jedan„ u režiji Nine Kleflin i izvedbi umjetničkog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

Irena Popović dobitnica je nagrade za najbolju muziku u dvije predstave: „Prosjačka opera„ u produkciji sarajevskog Narodnog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića i u autorskom projektu Andraša Urbana „What is Europe?" rađenom po motivima eseja Laszla Vegela, a u produkciji Scene Mess Sarajevo. Ta predstava ujedno je dobila i specijalnu nagradu stručnog žirija za kolektivnu igru.

Zavjesa na Igre spuštena je vraćanjem ključeva Grada Jajca načelniku Općine Edinu Hozanu. Ključeve je predala zenička glumica Faketa Salhbegović-Avdagić. Organizator Pozorišnih igara je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije