Kad sarajevski "Lola" osvoji glavnu nagradu u Beogradu

L. K.
Kad sarajevski "Lola" osvoji glavnu nagradu u Beogradu
Foto: Kamerni mješoviti hor "Lola" / Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva osvojio je Grand Prix u Beogradu
Kamerni mješoviti hor „Lola“ iz Sarajeva donio je nedavno pregršt nagrada iz Beograda.

Bravo / Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva osvojio Grand Prix u Beogradu

Naime, na međunarodnom festivalu "Beogradske horske svečanosti" u konkurenciji osam horova, Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva osvojio je Grand Prix.

Kamerni mješoviti hor "Lola" na festivalu se takmičio u dvije kategorijeduhovna i svjetovna muzika. Festival se održao od 28. do 30. septembra, a hor iz Sarajeva se takmičio 28. septembra u Domu omladine Beograd. Osim toga, hor je osvojio i zlatnu medalju s najviše osvojenih bodova - 98 od 100. Također, dirigentu hora Josipu Kataviću uručena je i nagrada za najboljeg dirigenta.

Povodom tih lijepih vijesti kontaktirali smo dirigenta hora – Josipa Katavića, koji nije krio zadovoljstvo zbog njihovog uspjeha.

„U izuzetno jakoj konkurenciji i pred izuzetno jakim žirijem, Kamerni mješoviti hor je imao odličan nastup i osvojio je tri nagrade. Veoma smo ponosni na ove nagrade“, govori dirigent Katavić za Radiosarajevo.ba.

Navodi da je bilo i smijeha i suza kada su čuli da su osvojili Grand Prix:

Beograd je uvijek bio izuzetan kulturni centar kada su horovi u pitanju. Dovoljno je reći da je predsjednica žirija bila profesor emeritus Darinka Matić – Marović. To dovoljno govori koja je težina nastupa bila kada je jedan takav stručnjak u žiriju. Mi smo jednostavno bili pozitivno šokirani kada smo čuli za Grand Prix i ostale nagrade.“

Iako postoje samo četiri godine, učesnici hora Lola su dobili mnoga priznanja i osvojili značajne rezultate na brojnim takmičenjima i festivalima.

Dirigent Katavić navodi da su im sva priznanja draga i važna, što im govori da rade kako treba te da su na pravom putu.

Planova ne manjka za vrijednu ekipu Kamernog hora Lola, već imaju poziva za nastupe širom Europe, a Katavić koristi priliku da najavi njihov koncert u Banskim dvorima u Banjoj Luci 15. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije