Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva osvojio Grand Prix u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva osvojio Grand Prix u Beogradu
Foto: Kamerni mješoviti hor "Lola" / Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva osvojio je Grand Prix u Beogradu

Na međunarodnom festivalu "Beogradske horske svečanosti" u konkurenciji osam horova, Kamerni mješoviti hor "Lola" iz Sarajeva osvojio je Grand Prix.

Osim toga, hor je osvojio i zlatnu medalju s najviše osvojenih bodova - 98 od 100. Također, dirigentu hora Josipu Kataviću uručena je i nagrada za najboljeg dirigenta.

Kamerni mješoviti hor "Lola" na festivalu se takmičio u dvije kategorije – duhovna i svjetovna muzika. Festival se održao od 28. do 30. septembra, a hor iz Sarajeva se takmičio 28. septembra u Domu omladine Beograd.

O najboljima je odlučivao žiri kojim je predsjedavala profesor emeritus Darinka Matić – Marović. Članovi žirija Snežana Savičić Sekulić, primadona beogradske opere; Dragana Jovanović, dirigentica; Arsen Čarkić, pijanista; Vesna Šolc, dirigentica; Aleksandar Sedlar, kompozitor i dirigent; Vasil Hadžimanov – pijanista i kompozitor.

Osnovna svrha djelovanja kamernog mješovitog hora “Lola” jeste njegovanje i unapređivanje horskog pjevanja, kao i približavanje horske muzike mladima. Za svoje umijeće, scensko i umjetničko izražavanje, učesnici hora Lola su u tri godine postojanja dobili mnoga priznanja i osvojili značajne rezultate na brojnim takmičenjima i festivalima.

Osim ovog festivala, izdvajaju se Majske horske svečanosti, održane u Bijeljini 2015. godine , gdje su također osvojili zlatnu medalju u kategoriji mješovitih horova, potom tri prve nagrade na internacionalnom horskom šampionatu Lege artis u Tuzli 2017., te posebno značajna druga nagrada na natpjevavanju horova u okviru uglednih 52. Mokranjčevih dana u Negotinu 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije