Slavlje muzičkog stvaralaštva BiH: Dodijeljene nagrade najboljim muzičarima

V. A. Z.
Slavlje muzičkog stvaralaštva BiH: Dodijeljene nagrade najboljim muzičarima
Večer u sarajevskoj Vijećnici uistinu slavi bogato bosanskohercegovačko muzičko stvaralaštvo, a okupila je najveće muzičke stvaraoce svih žanrova.

U prelijepom ambijentu Gradske vijećnice u Sarajevu upriličena je ceremonija dodjele nagrada Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaraoca (AMUS) svojim članovima čija su umjetnička dostignuća proglašena najboljim, a bila su ostvarena, prikazana ili objavljena tokom 2015. godine. 

"AMUS danas broji preko 800 autora, snažna smo porodica. Treba jedni drugima da zahvalimo na tome što radimo i da zaželimo sreću u daljoj izgradnji lijepog" , rekao je predsjednik skupštine AMUS-a, Edin Dervišhalidović - Dino Merlin, istakavši da mu je čast da otvori prvu dodjelu godišnjih nagrada.

Muzički dio ceremonije otvorio je najtrofejniji ženski hor iz BiH Banjalučanke pod vodstvom profesora Mladena Matovića, a u nastavku programa nastupili su multiinstrumentalista Draško Spasojević, jazz pijanista Sinan Alimanović i banjalučka umjetnica Maja Tatić. 

Gostima se obratila i direktorica AMUS-a Lejla Trnčić, koja je istakla činjenica da su svi autori iz BiH konačno okupljeni na jednom mjestu, u ovoj asocijaciji koja zastupa prava muzičkih stvaralaca iz cijele zemlje.

Naša zemlja poznata je po muzičkom stvaralaštvu,a po mnogim velikanima iz tog domena nazvane su nagrade koje su dodijeljene.

Nagrade za životno djelo dobili su velikan sarajevske pop scene Esad Arnautalić, nažalost posthumno, te kompozitor najvećih hitova narodne muzike Nazif Gljiva. 

AMUS je o nagradi za životno djelo obavijestio Esada Arnautaliću još dok je bio živ, no nažalost sudbina je bila brža, ovaj kompozitor, aranžer i muzički producent preminuo je 4. decmbra.  Nagradu za životno djelo primila je njegova kćerka, a svi prisutni odali su počast Esadu Arnautaliću dugačkim aplauzom na nogama.

Nagradu „Avdo Smailović“ za najveće ostvarenje u oblasti umjetničke muzike dobio je  Asim Horozić, kompozitor opera Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne. 

Nagradu „Fra Grga Martić“  za narodno stvaralaštvo dobio je Damir Imamović. Nagradu "Vlado Milošević" za muzičku publicistiku dobio je prof. dr. Ivan Čavlović, muzički pedagog, kompozitor i osnivač muzikološkog društva BiH, koji je ovom prilikom naglasio: "Nagrada Amus-a je civilizacijski doseg koji dokazuje da ova zemlja cijeni svoje stvaraoce".

Nagrada „Kemal Monteno“ za stvaralaštvo na polju pop muzike dodijeljena je Dini Merlinu. 
 
Nagrada "Slobodan Bodo Kovačević" u oblasti instrumentalne muzike dobio je Muris Varajić.
 
Nagradom "Dražen Ričl" za najboljeg mladog autora nagrađen je Đorđe Jovančić dok je nagrada "Ismet Alajbegović Šerbo" za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike pripala Saši Pavloviću i Miodragu Milekiću. 
 
Nagrada „Cvjetko Rihtman“ (za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH) dodijeljena je ranije tokom ove godine sljedećim studentima: Hanan Hadžajlić (Muzička akademija Sarajevo), Leonora Bajramoski (Muzička akademija Istočno Sarajevo), Marta Čolak (Muzička akademija Mostar)i David Mastikosa (Muzička akademija Banja Luka).
 

Svi dobitnici su izabrani osnovu glasova članova AMUS-a. Mnogobrojni prisutni izrazili su nadu da će godišnaj nagrada ove asocijacije postati tradicija, s obzirom na značaj muzičkog stvaralaštva u našoj zemlji i međunarodno priznata dostignuća naših autora. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije